23948sdkhjf

Låner en kvart milliard til sygehusbyggeri

Aftale sikrer byggeriet af det nye Sjællands Universitetshospital, hvor aflevering af tre bygninger bliver forsinket med næsten et år

Ekstraordinære prisstigninger sætter sit præg på sygehusbyggerierne landet over, også det nye Sjællands Universitetshospital.

Udvidelsen af budgettet skyldes ikke ændringer eller fejl i projektet Helle Gaub, projektdirektør på byggeriet af det nye Sjællands Universitetshospital

Nu har Region Sjælland indgået en aftale med Sundhedsministeriet, som giver regionen tilladelse til at låne penge til at klare de ekstra omkostninger. 275 mio. kr. er der tale om, så man kan fortsætte byggeriet det sjællandske universitetshospital.

– Det er ærgerligt, at vi nu for første gang må sige, at vores budget ikke holdt, men markedssituationen er også helt usædvanlig, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, i en pressemeddelelse om udviklingen.

Allerede i december kunne Licitationen - Byggeriets Dagblad fortælle, at byggeriet var mødt af nye krav fra totalentreprenøren på det største delprojekt, en senge- og behandlingsbygning på omkring 115.000 kvm.

Hovedparten af de 275 mio. kr. skal netop anvendes til at dække en del af totalentreprenørens ekstraudgifter til materialer og håndtering af leveranceudfordringer på totalentreprisen på de resterende senge – og behandlingsbygninger.

– Udvidelsen af budgettet skyldes ikke ændringer eller fejl i projektet. Der er alene tale om, at de reelle prisstigninger på eksempelvis stål, beton og energi ikke i tilstrækkelig grad er afspejlet i det prisindeks, som entreprenørerne afregnes efter i kontrakten, udtaler Helle Gaub, projektdirektør på byggeriet af det nye Sjællands Universitetshospital.

Aflevering af tre bygninger udskydes 10 måneder

Den 19. marts 2023 flyttede de første patienter ind i den først færdiggjorte sengebygning på Sjællands Universitetshospital.

Men med de nuværende markedsudfordringer står det nu klart, at afleveringen af de tre øvrige sengebygninger udskydes med 10 måneder fra det planlagte slut oktober 2025 til starten af september 2026.

– I et byggeprojekt styrer vi ved hjælp af tre ting; tid, pris og kvalitet. For at sikre en fortsat høj kvalitet i vores samlede byggeprojekt har vi i Region Sjælland valgt at tilføre mere tid og flere penge, siger Helle Gaub.

Projektdirektøren tilføjer, at forsinkelsen vedrører senge- og behandlingsbygningerne og ikke de øvrige byggepladser såsom laboratoriebygningen og sterilcentralen.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097