23948sdkhjf

Danmark sender 40 ton energiudstyr til Ukraine

Ruslands angreb på ukrainsk energiinfrastruktur fortsætter et år efter invasionen. Derfor sender Danmark 40 ton energiudstyr til Ukraine som led i energisamarbejdet mellem de to lande

Natten mellem 8. og 9. marts 2023 rettede Rusland et af sine hidtil største angreb mod Ukraines energiinfrastruktur. 81 missiler blev affyret, blandt andet mod Europas største atomkraftværk, som kortvarigt måtte holdes kørende ved brug af dieselgeneratorer. I kølvandet på angrebene mødtes den ukrainske energiminister, German Galushchenko, virtuelt med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard 10. marts.

Her blev styrket dansk støtte til Ukraine på både kort og lang sigt bekræftet. Målrettede russiske angreb på Ukraines energiinfrastruktur er nemlig taget støt til siden oktober og har betydet, at mange ukrainere mangler både elektricitet, varme og rent vand. Derfor har Energinet, Københavns Lufthavn og Grundfos sendt udstyr, der skal give afgørende håndsrækning til de ukrainske borgere. De ukrainske myndigheder har efterspurgt dansk hjælp med at skaffe både nyt og brugt udstyr, da nyanskaffelse ofte tager for lang tid.

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Russernes ødelæggelser har betydet, at den ukrainske befolkning mange steder nu ikke bare er ramt af krigens rædsler, men også må klare en hverdag uden strøm i stikkontakterne og vand i hanen. Det er derfor enormt vigtigt, at Danmark fortsat hjælper så meget, vi kan. Jeg er stolt af, at danske virksomheder og forsyningsselskaber har sendt udstyr, som kommer til at hjælpe hårdt prøvede ukrainske borgere med noget så basalt som adgang til vand og strøm, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Transformere og relæbeskyttelse

Den danske donation består af fire lavspændingstransformere fra Københavns Lufthavn samt relæbeskyttelse og stålwirer opkøbt af Energinet til at beskytte elnettet og elinstallationer. 

Formålet med relæbeskyttelse er, at udstyret skal overvåge driften af elektrisk udstyr. Hvis der sker en ulykke eller driften standses, vil den beskadigede del af netværket afbrydes, så ulykken ikke spreder sig. Stålwirer kobles på luftlinjerne, der hænger over jorden og vil bidrage til at transportere strøm over store distancer i Ukraine. Grundfos bidrager desuden med vandforsyningsudstyr, herunder vandpumper, varmeveksler og vandtanke. I alt vil der blive doneret mere end 40 ton energiudstyr. Køb af udstyr fra Energinet er finansieret af Udenrigsministeriets akutstøtte til Ukraine.

- Russernes bombardementer i Ukraine går ud over helt almindelige mennesker, som ikke har mulighed for at opvarme deres bolig eller lave mad. Energiområdet er noget af det, Danmark er bedst til. Når vi hjælper med dansk viden og energiudstyr, så hjælper vi der, hvor ukrainerne har allermest brug for det lige nu, udtaler minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Fortsættelse af energisamarbejde

Danmark og Ukraine har siden 2014 haft et tæt samarbejde på energiområdet, som drives af Energistyrelsen. På grund af krigen har samarbejdet primært tilbudt akut teknisk assistance, koordineret donationer og kortsigtet genopbygning af den ukrainske energiinfrastruktur. En kommende genopbygning af Ukraines energisystem giver også mulighed for en grøn gentænkning. Potentialet er stort for en gennemgribende grøn omstilling, hvor Ukraines forsyningssikkerhed og energiuafhængighed af russisk gas kan sikres.

- Det er enormt positivt, at de danske erfaringer med grøn omstilling og teknisk ekspertise er efterspurgt i Ukraine. Det vil vi selvfølgelig levere på, og vi ser meget frem til det fremadrettede samarbejde, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Donationen er den anden i rækken af donationer af energiforsyningsudstyr faciliteret af Energistyrelsen. Den første blev modtaget i Mykolaiv i januar 2023. 

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158