23948sdkhjf

Nyt våben i kampen mod omsorgssexchikane

Ansatte på plejehjem og hospitaler er hyppigt udsat for uønsket seksuel opmærksomhed og sexistiske krænkelser. Roskilde Universitet har udviklet et nyt værktøj, som skal sætte en stopper for udviklingen

16 procent af FOA’s medlemmer har været udsat for sexchikane på deres arbejde det seneste år, og tallene viser, at ansatte i social- og sundhedssektoren hører til de hårdest ramte. Desuden viser forskning, at plejepersonale har en stærk professionel omsorgsetik, der gør dem tilbøjelige til at udholde, fortie eller normalisere sexistiske krænkelser i arbejdssammenhænge.

Forskningsprojektet fra Roskilde Universitet viser, at plejepersonale er særligt udsat, fordi deres berøringsfalde er så bred og relationen til borgerne tæt. 

I forskningsprojektet Power Plays har forskere både undersøgt problemet og udviklet et nyt værktøj, der kan forebygge de sexistiske krænkelser. Udgangspunktet er, at det nye værktøj skal være forebyggende frem for ”reparerende”.

- For at støtte omsorgsprofessionelle i at bryde tavsheden og normaliseringen af sexistiske krænkelser på arbejdspladsen har vi i forskningsprojektet haft fokus på at udvikle konkrete og praksisnære værktøjer, som skaber rum for udvikling af en kollektiv bevidsthed og handlekraft, der kan forebygge sexistiske krænkelser i omsorgsarbejdet frem for at håndtere dem efterfølgende, fortæller lektor på Roskilde Universitet Marta Padovan-Özdemir.

Værktøjet i kampen mod sexchikane

Værktøjet skiller sig ud fra eksisterende forebyggelsesværktøjer ved at bygge på de ansattes egne erindringer om sexistiske krænkelser.

Power Plays-værktøjskassen er afprøvet i sundhedssektoren i Danmark og på socialpædagogiske institutioner i Sverige og Finland.

Power Plays' erindringsværksted gør deltagernes oplevelser med sexistiske krænkelser til fælles viden på arbejdspladsen.

Power Plays giver gennem situationsspil deltagerne mulighed for at forstå magtdynamikkerne i sexistiske krænkelser, men også finde frem til konkrete måder at sige fra og forebygge.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Roskilde Universitet,VIA University College, Oulu University (Finland) og Jämställd Utveckling Skåne (Sverige).

Kilde: https://www.jamstalldutveckling.se/power-plays-dansk

Padovan-Özdemir fortæller, at hidtidige løsninger på sexchikaneproblemet har været forsøg på at reparere på skaden, når den er sket. Den nye løsning fra Roskilde Universitet skal sikre, at kulturen på arbejdspladsen ændres, så de seksuelle krænkelser ikke finder sted i første omgang.

- Der findes kun få værktøjer til medarbejdere i omsorgssektoren i Norden, og de fleste af dem tilbyder udelukkende retningslinjer for, hvordan man bør håndtere sexistiske krænkelser på arbejdspladsen. Det ændrer ikke det store ved den arbejdspladskultur, som muliggør sexistiske krænkelser, siger Marta Padovan-Özdemir, som er lektor i mangfoldighed og velfærdsarbejde på Roskilde Universitet og leder af Power Plays-projektet.

Lektor i køn og arbejdsliv på Roskilde Universitet Jo Krøjer har også deltaget i projektet, og hun betoner, at det nye værktøj tager udgangspunkt i personalets egne erfaringer. 

- Det nye værktøj virker, fordi det tager afsæt i de erfaringer og oplevelser, som deltagerne har. Ud fra det udvikler deltagerne i fællesskab ny viden om, hvad sexistiske krænkelser handler om, og hvad der gør dem mulige. Dermed får arbejdspladsen blik for, hvordan de kan gå strukturelt og organisatorisk til værks i forebyggelsen af sexistiske krænkelser. Heri ligger nøglen til, at det virker.

Power Plays-værktøjskassen er gjort frit tilgængelig på dansk, svensk, finsk og engelsk. Tillids- eller arbejdsmiljørepræsentanter, HR-medarbejdere, ledere eller medarbejdere kan selv anvende værktøjerne ved at følge manualerne i værktøjskassen, og værktøjskassen findes her.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078