23948sdkhjf

Salg glippede: Nu lukker erfaren træmand forretningen

I et halvt års tid har Herluf Holm forsøgt at sælge den virksomhed, han grundlagde i 1991. Nu kaster han håndklædet i ringen, sælger ud af maskinerne og lukker Ans Trætørring.

– Først og fremmest skyldes det jo min dåbsattest, forklarer den erfarne træmand, der netop er rundet 69 og har været selvstændig i 45 år.

Beslutningen om at stoppe var således ikke afhængig af et salg, men ikke desto mindre ærgrer det ejeren, at hans livsværk står overfor en lukning.

– Selvfølgelig er det træls, og det er bestemt en lidt underlig følelse, men sådan er det åbenbart, lyder det fra ejerlederen, der har flere bud på, hvorfor et samlet salg har vist sig umuligt.

– Tidspunktet er selvfølgelig ikke det allerbedste med inflation og krig, og for det andet så er hele det her med trætørring lidt svært, fordi der ikke rigtig er nogen herhjemme, der arbejder med det længere, og savværkerne tørrer langt hen ad vejen deres eget træ, fortæller Herluf Holm.

Tre årtiers op- og nedture

Meget er sket, siden han stiftede virksomheden i midtjyske Ans for mere end 30 år siden. Dengang lå møbelproducenterne stadig nærmest side om side på Salling, og træindustrien var ifølge ejerlederen i en rivende udvikling.

– Op igennem halvfemserne gik det virkelig stærkt, men så vendte det i nullerne, hvor vi oplevede en stagnation, og så mange møbelproducenter sende produktionen ud af landet, fortæller Herluf Holm, der måtte kigge mod nye nicher for at fylde hullerne.

– Når den slags sker, ser man sig jo om efter, hvor man så kan gå hen, og jeg valgte at bibeholde og se, hvad der rykkede sig, så i stedet for ren møbelindustri blev det også byggeindustrien og emballage til juletræsindustrien, jeg kastede mig over, fortæller han.

Sideløbende var maskinparken blevet udbygget og trætørringen suppleret med underleverandørarbejde.

– Og så er det sådan set gået jævnt fremad siden. De seneste ti år er gået rigtig fint, sådan i runde tal, og aktiviteten har været støt stigende, opsummerer Herluf Holm.

God interesse for maskineri

Ikke desto mindre gør han nu klar til at lukke helt ned for livsværket, hvor en enkelt tilbageværende ansat i disse dage hjælper med at få tømt lageret og sendt de sidste ordrer afsted. Og selvom stifteren ærgrer sig, understreger han også, at livet som selvstændig ikke er blevet nemmere over årene.

– Der kommer hele tiden nye krav, og det er skruen uden ende – jeg gider ikke brokke mig over det, og det er ikke derfor, jeg stopper, men der meget mere bøvl med at være selvstændig i dag, end der var, da jeg startede, siger Herluf Holm.

Derfor ser han også frem til at omfavne en pensionisttilværelse, der kommer til at byde på mere af alt det, han hidtil har haft svært ved at nå.

– Der er et sommerhus, der trænger til at blive renoveret, og så vil jeg spille noget mere golf, rejse noget mere og bruge mere tid sammen med børnebørnene, lyder de umiddelbare planer.

Først skal der dog findes købere til en afkorter med kehling, en dobbelttapper og boremaskine, en bredbåndspudser og lidt småmaskiner, der er tilbage på værkstedet, ligesom bygningerne på Håndværkervej skal sælges eller udlejes.

– Og der er heldigvis en del, der har vist interesse for maskinerne – det er jo også nemmere at plukke ud og sætte sammen med sit eget, end det er at overtage en hel virksomhed, konstaterer den pensionsmodne iværksætter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065