23948sdkhjf

Forskning: Løftearbejde øger risikoen for alvorlig sygdom

Risikoen for langtidssygdom hos medarbejdere med tunge løfteopgaver kan mindskes med en række små øvelser

Lagerarbejdere og andre, der til dagligt bruger arbejdsdagen på at løfte tunge ting, har øget risiko for at blive langtidssygemeldte.

Det viser et stort studie foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Det har længe været kendt, at der er en sammenhæng mellem løftearbejde og sygefravær, men ved at undersøge 45.000 lønmodtagere med løftearbejde, er studiet nået frem til ny viden om denne sammenhæng.

Grundlæggende viser studiet at risikoen for langtidssygefravær stiger, hvis der er tale om tungere løft. Ligeledes er risikoen højere, hvis medarbejderne bruger mere end halvdelen af arbejdsdagen på at løfte.

- Undersøgelsen understreger, at det stadig er relevant at gøre meget på arbejdspladserne for at forebygge sygefravær. Det gælder både i forhold til brug af tekniske hjælpemidler og bedre organisering af arbejdet, så belastningen på kroppen mindskes, siger Lars L. Andersen, som er professor på NFA i en pressemeddelelse.

Tema: Arbejdsulykker

I de følgende dage sætter SCMNews fokus på arbejdsulykker i transport- og logistikbranchen. 

Antallet af arbejdsulykker i branchen har været stigende gennem de seneste fem år, og det er et problem for både arbejdsgiver såvel som for den enkelte medarbejder i branchen. 

Sammenlignet med andre brancher er transportbranchen overrepræsenteret både i forhold til både antallet af ulykker og antallet af dødsulykker. Det samme gælder landbruget og byggebranchen. 

En af del af forklaringen er arbejdet med store og tunge maskiner, kombineret med hårdt fysisk arbejde.

Større risiko for seniorer

Et andet væsentligt perspektiv, som studiet er nået frem til, handler om alder.

Medarbejdernes alder spiller nemlig en stor rolle for, hvor alvorlig risikoen for sygefravær er.

- Vi kan se, at løftearbejde ser ud til at have større konsekvenser for medarbejdere over 50 år. Specielt når det kommer til vægten af de typiske løft, er risikoen for langtidssygefravær højere sammenlignet med den yngre gruppe, siger Rúni Bláfoss.

Forskerne bag studiet påpeger, at risikoen for langtidssygefravær kan mindskes gennem en række små fysiske øvelser. Det kan du læse mere om her.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078