23948sdkhjf

DI: Stram finanslov er det eneste rigtige

Der er fundet en fin balance i en bred aftale om finansloven, men man skulle have prioriteret et fradrag for forskning og udvikling, lyder det fra Dansk Industri

SVM-regeringen har lavet en aftale om finanslov for 2023 med SF, Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Der bliver holdt hånd i hanke med finanserne, og det skaber tilfredshed i Dansk Industri (DI).

- I en verden fuld af usikkerhed og turbulens, hvor krig, inflation, energimangel og klimakrise er blevet hverdag, er en stram aftale om finansloven det eneste rigtige. Det er godt, at regeringen og aftalepartierne holder igen, så vi har noget at stå imod med, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

- Ofte er der mange, der har lange og dyre ønskesedler med til forhandlingerne, men det er fornuftigt, at man har holdt tegnebogen lidt dybere i lommen denne gang. Det er simpelthen vigtigt at finde balancen mellem at sætte nye ting i gang og vise mådehold.

Skattelettelse til de unge

Der er 132 mandater bag finanslovsaftalen, og det er den største tilslutning siden aftalen om finansloven for 2014, som blev indgået af SRSF-regeringen, Venstre og Konservative.

- Det er positivt, at så mange partier er med i aftalen, for det er en turbulent periode, og der er meget på spil i disse år, hvor mange flere og forhåbentlig også brede aftaler skal forhandles på plads i den kommende tid.

Partierne har haft en historisk lille reserve på bare 350 mio. kr. at forhandle om, så det har været skrabet med nye initiativer, men Lars Sandahl Sørensen har bl.a. et godt øje til et højere frikort til unge under 18 år.

- Jeg synes, det er meget fint, at man har fundet plads til at lette skatten for de unge. Det er med til at skabe en god overgang til det egentlige arbejdsmarked, når unge får et fritidsjob, så det er en god ide at styrke incitamentet til det, siger han.

Unødvendig usikkerhed om FoU

Hvis DI-direktøren skal pege på et sted, hvor man skulle have fundet plads til en yderligere post, er han ikke i tvivl. Han ville have prioriteret forskning og udvikling (FoU) i virksomhederne.

- Det er skuffende, at aftalen ikke bringer en løsning på FoU-fradraget. Regeringen har lovet at gøre et fradrag på 130 pct. permanent, og alligevel har virksomhederne stået med en lang næse siden nytår, hvor det hidtidige fradrag udløb, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Virksomhederne bruger mange ressourcer på at forske og udvikle nye produkter, der skal være en del af løsningen indenfor sundhed, grøn omstilling, teknologi, digitalisering og meget andet til gavn for Danmark. Det skaber unødvendig usikkerhed i erhvervslivet, at man ikke får det på plads allerede i år, og det havde jo været oplagt at klare det med finansloven.

Til gengæld roser han, at aftalen fjerner den såkaldte "lagerbeskatning", som var en planlagt skat på værdien af erhvervsejendomme, der udlejes.

Læs hele aftalen om finansloven på fm.dk.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094