23948sdkhjf

Hjemmeplejen nummer tre på sexchikanens top-10

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har udgivet en stor undersøgelse af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane på arbejdspladser i Danmark. Hjemmeplejen ligger nummer tre, men placeringen skal tolkes med varsomhed

Fredag offentliggjorde Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø en stor undersøgelse af den uønskede seksuelle opmærksomheds udbredelse på de danske arbejdspladser.

Og døgninstitutioner og plejehjem kommer ind på en tredjeplads kun overgået af restaurationsbranchen/barer og hotel/camping. Knap 29 procent af de ansatte på døgninstitutioner og plejehjem har opleve uønsket seksuel opmærksomhed og chikane inden for det sidste år.

- Generelt rapporteres der oftere uønsket seksuel opmærksomhed og chikane i brancher, hvor medarbejdere har meget kontakt med borgere, kunder og klienter end i andre brancher. Tallene tyder også på, at udøveren af adfærden i disse brancher ofte er en person, som ikke er ansat på arbejdspladsen, siger Ida E. H. Madsen, der er seniorforsker på NFA.

Døgninstitutioner tæller plejehjem, men også institutioner for mennesker med et psykisk handicap, stofmisbrugere og for eksempel centre flygtninge- og asylansøgere. Set i et ældreplejeperspektiv skal tallene derfor fortolkes med stor varsomhed.

Tallet for det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er næsten dobbelt så højt, som en tidligere undersøgelse fra FOA. Her opgav 1 procent af de adspurgte FOA-medlemmer, at de havde været udsat for sexchikane inden for det sidste år.

Opsigtsvækkende er det, at både mænd og kvinder ansat på døgninstitutioner og i hjemmepleje oplever uønsket seksuel opmærksomhed i næsten samme grad. 25,8 procent af mændene ansat på døgninstitutioner og i hjemmepleje oplever uønsket seksuel opmærksomhed, og det tilsvarende tal for kvinder er 29,4 %, altså en forskel på godt fire procentpoint. Til sammenligning kan nævnes, at der er en forskel på næsten 22 procentpoint mellem mænd og kvinder restaurationsbranchen.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078