23948sdkhjf

Kvinder sparker døren ind til traditionelle mandefag

I løbet af de seneste små 10 år er antallet af kvindelige elektrikerlærlinge mere end tredoblet, viser nye tal

Ringer du efter en elektriker, vil det stadig være langt mest sandsynligt, at der dukker en mand op for at løse opgaven. Ligesom man formentligt også kan forvente en mandlig vvs'er, hvis den nye varmepumpe skal tilsluttes.

Ikke desto mindre er kvinderne i stigende grad på vej ind i de traditionelle mandefag. Det viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Udviklingen er særlig tydelig hos elektrikerne, som siden 2014 har oplevet en tredobling i antallet af kvindelige lærlinge. Dengang var 53 kvinder i gang med uddannelsen. I år er det tal vokset til 176. Tendensen gør sig også gældende i de øvrige tekniske fag som eksempelvis vvs-energispecialist, industritekniker og smedeuddannelserne.

Kvinder under uddannelse

Flere kvinder søger ind uddannelserne inden for installation og metalindustri.

Så mange kvinder er i gang med uddannelserne. Tal i parentes er for 2014:

  • Elektriker: 176 (53)
  • Vvs-energispecialist: 33 (8)
  • Smed: 89 (39)
  • Industritekniker: 76 (24)

Kilde: Uddannelsesstatistik.dk

Udviklingen vækker glæde i Tekniq Arbejdsgiverne, som organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal. Ifølge Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, viser tallene med al tydelighed, at tingene går i den rigtige retning.

- Hvis vi skal sikre nok faglærte til de kommende år, så er det vigtigt, at vores uddannelser også kan appellere til de unge – uanset køn. Vi har simpelthen ikke råd til at se bort fra talenterne i halvdelen af befolkningen, udtaler Tina Voldby i en pressemeddelelse og fortsætter: 

- Det er ikke kun med til at løse udfordringerne med rekruttering af kvalificeret arbejdskraft. Det har også en positiv effekt på arbejdsmiljøet ude i virksomhederne.

Vi har brug for flere kvindelige mønsterbrydere. Kvinder, som tør blæse på de forudindtagede holdninger om mande- og kvindefag, og som på den måde kan være med til at bane vejen for endnu flere kvinder. Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne

Udvikling skal understøttes

Selvom kvinderne er på vej frem, så er der stadig langt flere elever af hankøn på uddannelserne i installationsbranchen- og metalindustrien. 

Af samme grund har Tekniq Arbejdsgiverne for nylig lanceret projektet ”Flere faglærte kvinder”, der har til formål at tiltrække og fastholde flere kvinder til brancherne. Projektets ene ben har formål at både inspirere og understøtte medlemsvirksomhederne rekruttering af kvinder i brancherne og sikre fastholdelse. Sideløbende kører projektet en målrettet brandingindsats mod kvinder. 

Her ønsker man at rette kvindernes spot mod den brede pallet af muligheder for en spændende og vellønnet karriere, som en teknisk erhvervsuddannelse åbner op for. I forbindelse med præsentationen af projektet tidligere på foråret uddybede Tina Voldby betydningen af de kvindelige rollemodeller:

- Vi har brug for flere kvindelige mønsterbrydere. Kvinder, som tør blæse på de forudindtagede holdninger om mande- og kvindefag, og som på den måde kan være med til at bane vejen for endnu flere kvinder.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125