23948sdkhjf

Ny indsats skal komme sexisme på landets erhvervsskoler til livs

Ny landsdækkende indsats skal give danske erhvervsskoler værktøjer til komme mobning, krænkelser og sexisme til livs, hvilket skal øge trivslen blandt eleverne.

Tal fra Børne- og Undervisningsministeriet (2022) viser, at der hersker en udfordring med sexisme på erhvervsskolerne i Danmark, hvor hver sjette elev har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Det kan være en medvirkende faktor til mistrivsel blandt eleverne, hvilket øger risikoen for frafald.

Det skal en ny national indsats nu forsøge at ændre på.

- Der er brug for en kulturændring på erhvervsskolerne, som stadig kæmper med fasttømrede kønsroller og deraf meget lidt mangfoldige studiemiljøer. Med indsatsen vil vi styrke diversiteten og gøre op med den oversete sexistiske kultur, udtaler Nina Groes, der er direktør i Divérs og initiativtager til projektet, i en pressemeddelelse.

Indsatsen vil blandt andet have fokus på, hvordan man er en god kammerat, og hvordan man opfører sig overfor de klassekammerater, der er anderledes fra én selv. Derudover vil både elever og lærere få kendskab til deres rettigheder, hvis de oplever sexisme eller mobning.

Hvis vi for alvor skal løfte kulturen, så er det vigtigt at arbejde med alle køn. Et inkluderende og trygt studiemiljø kommer alle til gode Nina Groes, direktør i Forening Divérs

Bag indsatsen står nonprofitorganisationen Divérs, der blandt andet driver forandringsprojektet Boss Ladies. Med den nye indsats skal Divérs nu arbejde på tværs af køn for første gang.

- Det er fantastisk, at vi nu også får muligheden for at arbejde med de unge mænd på erhvervsskolerne. Hvis vi for alvor skal løfte kulturen, så er det vigtigt at arbejde med alle køn. Et inkluderende og trygt studiemiljø kommer alle til gode, udtaler Nina Groes.

Topprioritetet at få ændret en del af kulturen på erhvervsskolerne

Indsatsen indledes omkring træfagenes byggeuddannelser på de enkelte skoler, dvs. tømrer-, tækker-, gulvlægger- og byggemontageuddannelserne.

Direktør i Byggeriets Uddannelser, Louise Pihl, glæder sig over, at indsatsen bliver en realitet.

- Siden tallene fra Børne- og Undervisningsministeriet blev fremlagt, har det været en topprioritet for os at gøre noget ved den del af kulturen på erhvervsskolerne, som påvirker både miljø og fastholdelse negativt, siger hun i samme pressemeddelelse og fortsætter:

- Med dette projekt er vi sikre på, at vi kommer til at gøre en positiv forskel for de unge, som oplever uønsket seksuel opmærksomhed under deres uddannelse, siger hun.

Om projektet

  • Projektet drives af nonprofitorganisationen Divérs. Divérs er stiftet af Nina Groes.
  • Projektet løber frem til 31. december 2025.
  • Byggeriets Uddannelser og Grundejernes Investeringsfond støtter projektet med i alt 5,1 millioner kroner.

Kilde: Divérs

Indsatsen skydes i gang på Roskilde Tekniske Skole

Den første skole i den nye indsats bliver Roskilde Tekniske Skole, hvor direktionen i slutningen af maj var igennem en opstartsworkshop for at blive klædt på til projektet. Her vil skolen blandt andet få et korps af kontaktpersoner, der ved, hvordan man skal håndtere sager om sexisme og uønsket seksuel opmærksomhed. 

Dermed vil både personale og elever kan få den nødvendige og korrekte vejledning, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd fra enten kollegaer, lærere eller elever.

- På Roskilde Tekniske Skole arbejder vi løbende med at skabe uddannelsesmiljøer med plads til mangfoldighed, hvor alle elever trives. Vi har høj trivsel – men vil gerne sætte mere fokus på en mere ligelig kønsfordeling i uddannelserne, udtaler Maria Nørby, som er uddannelsesdirektør ved Roskilde Tekniske Skole.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078