23948sdkhjf

Solcelleejer slukkede strømmen søndag: - Føler mig til grin

Hvis ikke Esben Hedeager Hansen havde slukket sit solcelleanlæg søndag morgen, ville han have mistet omkring 100 kroner på at producere grøn strøm, har han regnet sig frem til.

Og den situation er han godt træt af.

- Jeg vil gerne rigtig bidrage til den grønne omstilling. Men når det ligefrem koster mig penge at komme af med grøn strøm, så føler jeg mig til grin, siger han til TV2 Østjylland.

Esben Hedeager Hansen, der er byrådsmedlem i Horsens Kommune for De Konservative, har 20 solcellepaneler på sit nybyggede hus, som han fik sat op for et år siden.

Fordi han også har en varmepumpe, der kører på strøm, bruger han det meste af den strøm, han producerer selv.

Men han er meget uforstående over for, at der på dage som søndag kan være negative strømpriser, hvor det eneste økonomiske fornuftige er at slukke for produktionen af strøm.

- Som konservativ går jeg ind for de frie markedskræfter, og jeg er med på, at solen skinner og det blæser. Men i min optik er der noget, der er helt galt, når det bliver så dyrt, at komme af med strøm, og når der er så stor forskel på prisen i Jylland og på Sjælland, siger han. Mens de negative priser i Vestdanmark søndag betyder, at elforbrugere kan tjene penge på at bruge strøm og omvendt tabe penge på at producere strøm, er elprisen i Sjælland stadig positiv.

- Staten vil gerne have, at vi borgere bidrager til den grønne omstilling ved at investere i solceller. Men kæden hopper jo af her. Man får jo mistanke om, at der kunne være nogen, der skummer fløden, siger Esben Hedeager Hansen og tilføjer:

- Jeg har brug for en forklaring på, hvordan det kan lade sig gøre, om hvad man kan gøre ved det. Måske kunne man indføre en minimumspris, siger han.

Spørger man Kristian Rune Poulsen, der er chefkonsulent i Green Power Denmark, er der umiddelbart ikke noget underligt i de negative elpriser.

- Da priserne var høje, var der budkrig om at købe strøm. Nu er der negativ budkrig, og den fortsætter, indtil prisen er så høj, at der bliver slukket for anlæg rundt omkring. Det blæser, det er sol og sommer og søndag, så det giver mening, at der er stort overskud af strøm, siger han.

Han kan godt forstå, at solcelleejere som Esben Hedeager Hansen er frustrerede over de negative priser.

- Det er helt forståeligt, at man gerne vil bruge sit solcelleanlæg til rent faktisk at producere strøm. På dage som i dag, har strømmen ingen værdi for hverken den enkelte ejer eller samfundet. Men det vil den have langt de fleste dage, siger Kristian Rune Poulsen.

Forskellen på prisen i Vest- og Østdanmark er der heller ikke noget underligt i, forklarer Kristian Rune Poulsen. Det skyldes, at der er tale om to forskellige handelszoner, og at der er en flaskehals på elnettet ved Storebælt.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203