23948sdkhjf

Italienere følger håndværkere i realtid på supersygehus

Arbejdsgiver og fagforbund er uenige om værdien ved overvågning af ansatte på supersygehuset i Odense

Godt for sikkerheden eller unødig overvågning? 

Mens håndværkere er i gang med deres arbejde på supersygehuset i Odense kan arbejdsgiver via sensorer i hjelmene følge de ansattes færden i realtid.

Ifølge projektdirektøren handler tiltaget først og fremmest om at "bevare overblikket i nødsituationer", men spørger man 3F, ligger der indbygget en risiko for unødig overvågning, og fagforbundet kan ikke se de store sikkerhedsmæssige gevinster.

Det skriver Ingeniøren.    

Det er på en skærm over Nyt Odense Universitetshospital, at det italienske konsortium, Odense Hospital Project Team, kan følge med i, hvor medarbejderne er på byggepladsen. 

Konsortiet består af firmaerne CMB og Itinera, og oplysningerne bruger man ifølge projektdirektør Aroldo Tegons primært til at forbedre sikkerheden. Men de kan eksempelvis også bruges i kommunikationen med underleverandører til at afklare, hvorfor aktiviteten i et område ikke er som forventet.

- På dette stadie af byggeriet har vi hundredvis af håndværkere i gang, som skal udføre opgaver i 10.000 rum fordelt på adskillige bygninger og forskellige etager. Med det her værktøj er det langt lettere at bevare overblikket i nødsituationer, siger projektdirektøren til Ingeniøren.

3F er kritisk

Det er små sensorer, der klikkes på sikkerhedshjelmene, som løbende sender oplysninger. Falder en medarbejder, der bærer censor, så udløser det for eksempel en alarm, og man kan med det samme se lokationen.

Hos fagforbundet 3F kan næstformand i byggegruppen, Palle Bisgaard, ikke se, at "de sikkerhedsmæssige gevinster står mål med tiltaget, der desuden vil kunne misbruges til at overvåge dem, der udfører arbejdet".

Ifølge Brian Taammoli, risikoansvarlig hos det italienske konsortium, er der forud for indførslen foregået en stor informationskampagne.

- Vi gør meget ud af at understrege, at det er anonymt, og at vi ikke har indført det for at holde øje med, hvor lang rygepause eller frokost de holder, men hovedsageligt for deres egen sikkerheds skyld, siger han til Ingeniøren. 

Han uddyber, at man ikke kan spore personer på individniveau - men derimod kun se i hvilket firma, de er ansat.

Det er første gang CMB og Itinera gør brug af sådan et system, og ifølge italienerne kan de ansatte godt afvise at bære en censor.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062