23948sdkhjf

Ny teknologi skal bidrage til effektiv industriel opvarmning

Et nyt forskningsprojekt vil bidrage til målet om at nå CO2-neutralitet ved at fremme elektrificeringen og øge effektiviteten af ​​industrielle opvarmningsprocesser. Innovationsfonden har investeret 7,8 mio. kr. i projektet

En væsentlig del af det globale energiforbrug går til industriel opvarmning, hovedsagelig ved afbrænding af naturgas og kul. 

De opvarmningsprocesser, som anvendes i dag, kræver ineffektive radiofrekvensgeneratorer, baseret på ældre teknologi.

Det nye projekt "Greenheat" - et samarbejde mellem Topsil GlobalWafers, Kallesoe Machinery og Aalborg Universitet - vil bidrage til CO2-neutralitet gennem udvikling af ny teknologi til ​​industriel opvarmning.

Det oplyser Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Projektdeltagerne bygger videre på tidligere opnåede resultater. Sammen vil de bringe helt nye koncepter i spil og udvikle samt demonstrere to fuldskala prototyper af banebrydende radiofrekvensgeneratorer, der overgår eksisterende teknologi ved:

  • 1) at være skalérbare og modulære op til over 100 kW
  • 2) at reducere det elektriske energiforbrug med mindst 40 procent
  • 3) at kræve mindre vedligeholdelse takket være længere levetid på komponenterne
  • 4) at være billigere end eksisterende løsninger.

Ultrarene siliciumkrystaller

Prototyperne skal testes og anvendes i produktionslinjerne hos to danske virksomheder: Topsil GlobalWafers i Frederikssund og Kallesoe Machinery i Lem. Topsil Globalwafers er blandt de ganske få virksomheder i verden, som kan producere ultrarene siliciumkrystaller industrielt, mens Kallesoe Machinery er førende inden for konstruktion af maskiner og anlæg til fremstilling af lamineret træ (CLT - Cross Laminated Timber, konstruktionsbjælker etc.).

Begge industrier har strategisk betydning for at opnå CO2-neutralitet inden for andre sektorer. På den ene side kræves ultrarent silicium i fremstillingen af halvlederkomponenter til grøn teknologi og i øvrigt til den generelle elektrificering af samfundet. 

Project Greenheat

  • Investering fra Innovationsfonden: 7,8 mio. kr.
  • Totalt budget: 11,1 mio. kr.
  • Varighed: Tre år
  • Officiel titel: GreenHeat project - Energy Efficient High-Power Radio Frequency Generators for Industrial Heating

Kilde: Innovationsfonden

På den anden side muliggør CLT bæredygtige alternativer til udvikling af civil infrastruktur, ved at erstatte den CO2-tunge brug af cement.

- Et vellykket projekt vil gøre radiofrekvens varmeteknologi økonomisk attraktiv og dermed bane vejen for et meget betydeligt grønt potentiale, både direkte hos os selv - og afledt for andre samfundsvigtige industriområder, siger Sune Bro Duun, leder af udviklingsafdelingen på Topsil GlobalWafers.

- En ny generation af radiofrekvensgeneratorer vil ikke blot optimere eksisterende løsninger, det vil også kunne erstatte konventionel fossile brændselsløsninger i procesindustrien. Det vil være et stort aktiv for en bred vifte af industri, og det vil kunne bidrage betydeligt til den grønne omstilling, siger Kristian Kallesøe, CEO ved Kallesoe Machinery.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189