23948sdkhjf

Nordjysk virksomhed leverer maskinerne til globalt chip-boom

Siden 2019 har Polyteknik været leverandør af PVD-maskiner til den internationale chipindustri

- Det går godt. Vi fordoblede os sidste år på toplinjen og bundlinjen, og det gør vi også i år.

Sådan opsummerer direktør og ejer, Jens William Larsen, situationen hos den nordjyske virksomhed Polyteknik lige nu.

Virksomheden står på to forretningsben; dels producerer man PVD-maskiner til pålægning af ultratynde belægninger på blandt andet mikrochip, og dels udfører man selvsamme belægninger som underleverandør. Det er dog især maskinsalget, der rykker, og lige netop derfor har man rigtig travlt for øjeblikket. Det skyldes især, at man har fået hul på salget til den internationale chipbranche.

- Vi har over de seneste 10 år opbygget de referencer, der skal til for at sælge de maskiner ind, der skal produceres nu. Derudover er der kommet øget fokus på det efter corona, som ligesom har sat gang i et øget forbrug af elektronik. Der er også hele elektrificeringen af bilparken, som driver rigtig mange af de investeringer, der sker nu, siger Christian Kjelde, der er salgschef

- Geopolitisk har vi sagen med både Rusland og Kina, som også har sat gang i salget specielt i europæisk sammenhæng. Det europæiske marked inden for halvlederbranchen udgør 6-7 procent af verdensmarkedet, og der er en ambition om, at det skal op på 20 procent. Så der skal jo virkelig ske noget i et marked, der i forvejen vokser, konstaterer han.

Konkurrenter med tusinder af medarbejdere

Polyteknik har hjemme i den lille nordjyske by Østervrå, der ligger mellem Hjørring og Sæby. Virksomheden tæller i dag mere end 40 medarbejdere, og egentlig er det lidt historien om humlebien, der ikke ved, at den ikke kan flyve.

- Helt overordnet set har vi 35 kollegaer/konkurrenter, der bygger maskiner, som vi kan relatere os lidt til. Indtil for ikke så længe siden har vi haft fem-seks betydelige konkurrenter, og i dag er vi for nogle typer maskiner nede på, at vi har én i Tyskland, der har 1.000 mand, én i Schweiz på cirka 1.000 mand, og så har vi én i USA på 25.000 mand, fortæller Jens William Larsen.

Det virker derfor som lidt af et paradoks, at lille Polyteknik kan mænge sig med de store, men ikke desto mindre er det lykkedes at finde en plads i markedet.

- Vores konkurrenter vil jo gerne sælge mange maskiner ad gangen. Men kommer der nogen, der gerne vil have én af deres maskiner, men den skal kunne noget særligt, så er vi klar. Så vi kan i princippet det samme, som de kan, vi kan bare ikke lave mange på en gang, lyder det fra Jens William Larsen.

Fra underleverandør til maskinbygger

For at finde kimen til den succes, skal vi tilbage til 1995. Her startede Polyteknik som underleverandør af tyndfilmsbelægninger, og sideløbende byggede man industrimaskiner til lokale virksomheder som Roblon og Aalborg Portland.

- I 2006-2007 ansatte vi den første kollega inden for salgsområdet, og fik installeret det første PVD-system - altså den første maskine, der kan lave tyndfilmbelægninger, hos en udenlandsk kunde. Der tog vi sådan set hul på den virksomhed, som man kan se i dag: At vi enten laver tyndfilmbelægninger som service, eller, hvis man gerne vil lave de belægninger selv, så har vi to kollegaer, der er virkelig skarpe i at definere de maskiner og står for at sælge dem. I dag er det så blevet vores hovedforretning, forklarer Jens William Larsen, og hentyder til, at knap 90 procent af virksomhedens omsætning kommer fra maskinsalget.

2019 er endnu et afgørende år for Polyteknik. Der sælger man nemlig den første PVD-maskine til en tysk chipproducent.

- Og det har egentlig været en døråbner for at få mange flere maskiner ind i chipproduktion. Der er rigtig mange komponenter, som er baseret på, at man har en siliciumwafer, hvor man lægger nogle lag og mønstre på, og til sidst så skærer man ud som småkager og putter ben på dem, og så har man en chip. Vi er ikke inde i mainstream. Vi ligger enten på meget høj volumen og meget billige komponenter, på den ene side, og så har vi den modsatte side, altså dyre og få komponenter, udtaler Jens William Larsen.

Midter-markedet tager de tre førnævnte konkurrenter sig i reglen af.

- Ved de store, der snakker de 10 eller 100 af samme maskine på en gang. Hos os der snakker vi så op til 100 over en årrække, hvis alt lykkes. Det, der er så specielt er, at den måde, som vi griber lige netop den her kerneproces hos den her kunde an på, er en måde, hvor de andre ikke har en standardløsning, lyder det fra Christian Kjelde.

Et langt sejt træk

Han glæder sig sammen med Jens William Larsen over, at det er lykkedes den nordjyske virksomhed at slå hul til chipbranchen.

- Det er jo et langt sejt træk. Vi har villet derind, fra vi næsten ikke selv kunne definere chipbranchen, og så har vi ellers arbejdet på at komme ind. De første kunder blev inspireret af en maskine, vi solgte til Aarhus Universitet tilbage i 2011, som egentlig blev basis for den, vi solgte til en tysk virksomhed i 2019, forklarer Jens William Larsen.

Til gengæld kan de konstatere, at den megen tid har været godt investeret, for der er tale om et marked med et rigtigt stort potentiale for Polyteknik i de kommende år.

- Hvis først man er inde hos en kunde med en lidt speciel proces, så finder de ikke bare en maskine et andet sted, fordi det er så små ting, der skal til, for at processen faktisk fungerer. Så skal man bruge uendelig lang tid på at skifte til en anden leverandør, slutter Christian Kjelde.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097