23948sdkhjf

Se tallene: Indtjeningsfesten er slut i de danske byggecentre

Mens omsætningen steg, dykkede driftsresultatet i fjor for de danske byggecentre, der siden har måttet sande, at aktiviteten for alvor er ved at løje af.

Efter et par rekordgode år er festen nu forbi i de danske byggecentre, der igen må slås for indtjeningen.

Det viser en ny brancheanalyse, Wood Supply har udarbejdet på baggrund af 2022-regnskaberne fra branchens ni største aktører.

Mens seks af de ni i fjor formåede at løfte omsætningen, der samlet steg med 5,2 pct., bevægede det samlede driftsresultat sig i modsat retning og faldt med hele 18,3 pct. Faktisk har blot to af de ni aktører, der indgår i analysen, formået at præsentere et bedre driftsresultat end i 2021, og for den ene er timing en del af forklaringen.

– Vi har jo et forskudt regnskabsår, og jeg tror ikke, det er nogen hemmelighed, at vi i kalenderåret 2022 så en fin aktivitet frem til sommeren og for vores vedkommende også et stykke ind i efteråret, mens vi sidst på året begyndte at se en afmatning, fortæller Troels Vibholm, økonomidirektør i Stark Danmark, der målt på omsætning fortsat er branchens største aktør.

BA: Tabel - Omsætning by Nordiske Medier 4 - Infogram

Fra plus til minus på lager

Spørger man hos Bygma, der med en omsætning på 8,3 mia. kr. fastholder sin plads som branchens næststørste, var det da også særligt anden halvdel af 2022, der var vanskeligt.

– 2022 startede rigtig fornuftigt med god aktivitet, og samtidig var vi på toplinjen hjulpet af prisstigninger. Faktisk var hele første kvartal fornuftigt, og så gik gassen stille og roligt af i løbet af de følgende måneder, og resten af året pegede trenden ned, fortalte Klaus Hadsbjerg, adm. direktør i Bygma A/S, da regnskabet landede i foråret.

Og mens Bygma lykkedes med at skabe vækst på toplinjen, der voksede fra 7,9 til 8,3 mia. kr., blev overskudsgraden i kæden næsten halveret fra foregående års rekordgode 12,3 pct. til denne gang at lyde på 6,5 pct.

– Det skyldes, at vi i 2021 så nogle meget store prisstigninger på materialer, der genererede en løbende gevinst på vores lager, mens vi i 22 stod i den modsatte situation, hvor nogle varer og især træ faldt meget, hvilket altså gav den omvendte effekt, forklarer Klaus Hadsbjerg i dag.

BA: Tabel - Overskudsgrad by Nordiske Medier 4 - Infogram

Overskudsgraden på 6,5 pct placerer dog stadig Bygma over branchens gennemsnit, der i 2022 lød på 5,1 pct. og dermed var 1,7 procentpoint lavere end året før.

En særlig situation

I brancheforeningen Danske Byggecentre kommer det ikke bag på adm. direktør Palle Thomsen, at medlemmerne har fået sværere ved at tjene penge.

– Når vi ser på sådan en periode, der er præget af store udsving på priserne, så påvirker prisstigninger selvfølgelig omsætningen, men for nogle af byggecentrene er det nødvendigt at være med til at afbøde stigningerne og ikke sende dem direkte videre til kunden, og dermed har man ikke samme dækningsgrad, siger Palle Thomsen.

BA: Tabel - Driftsresultat by Nordiske Medier 4 - Infogram

Organisationsdirektøren understreger, at der “selvfølgelig skal være forretning i tingene”, men han betegner de seneste par års turbulens som en særlig situation.

– Og i den situation er alle jo interesserede i, at ingen går konkurs, så man også kan arbejde sammen til næste år, og derfor kan det være i nogles interesse at hjælpe kunderne med også at komme godt igennem, forklarer Palle Thomsen.

Private holdt på pengene

Selvom de danske byggecentre over en bred kam melder om et 2022 med afdæmpning, er billedet ikke uden nuancer.

– Vi så et skift i kundemixet, hvor vi i 2021 solgte mere til de private kunder, end vi plejer, og den del aftog i 2022, fortæller Bygmas Klaus Hadsbjerg.

Tillige med Stark, Davidsen og Tømmergården er det dog erhvervskunderne, der udgør hovedparten af Bygmas forretning, men også her blev aktørerne ramt forskelligt, fortæller Troels Vibholm.

– Der er ingen tvivl om, at nybyggeriet og i særdeleshed husbyggerene blev hårdt ramt, allerede da krigen brød ud, og da inflationen hen over efteråret steg, så vi en bredere afmatning, men i SMV-segmentet så vi faktisk en fin aktivitet, fortæller Stark Danmarks økonomidirektør.

Wood Supplys analyse viser ligeledes, at især de private holdt på pengene i et 2022 præget af stigende forbrugspriser og en forbrugertillid sendt til tælling. I årsrapporterne melder Jem og Fix, Bauhaus og Silvan alle om en lavere kundestrøm i butikkerne, og på resultatfronten kunne ingen af de tre bryste sig af fremgang.

Forventer flade kurver

Overordnet kan landets byggecenterbosser altså se tilbage på et 2022, der bød på opbremsning efter pandemiens efterspørgselsamok. Og siden er det kun gået én vej.

– I 2023 har vi set en decideret tilbagegang, siger Troels Vibholm, der peger på at inflationen og stigende renter for alvor har sat sig i nybyggeriet og nu også ramt de store projekter.

På andre fronter er stormen så småt løjet af.

– Det private marked har faktisk stabiliseret sig for et stykke tid siden, og mange af SMV-håndværkerne stadig har fint gang i den med renoveringsopgaver og hele den grønne dagsorden, fortæller Stark-direktøren.

Klaus Hadsbjerg, der i april spåede, at 2023 ville blive et af de vanskeligste år længe, genkender billedet af et stabiliseret aktivitetsniveau trods nybyggeriets deroute.

– Vi oplever ikke et yderligere fald lige nu, så selvom nogle områder er hårdere ramt end andre, er den samlede aktivitet nogenlunde stabil. Så vi håber, at vi går på bunden her og ikke falder mere, siger han.

Det håb deler Bygma-direktøren uden megen tvivl med resten af de danske byggecenterbosser, og trods de sløje markedstilstande er der ikke optræk til panik i en branche, hvor man er mere end vant til byggeriets cykliske gang.

– Jeg tror på, at det er midlertidige omstændigheder, og der kommer en tid efter den her nedgang, som forhåbentlig byder på fremgang igen, maner Klaus Hadsbjerg til ro

At 2023 næppe bliver et fremgangsår, kommer da heller ikke som nogen overraskelse. I årsrapporterne, der danner grundlag for Wood Supplys analyse, lød forventningen for otte af de nis vedkommende på et faldende aktivitetsniveau, mens ikke én af landets byggecenterkæder har forudset et år med fremgang på bundlinjen.

BA: Tabel - Resultat før skat by Nordiske Medier 4 - Infogram

BA: Tabel - Egenkapital by Nordiske Medier 4 - Infogram

BA: Tabel - Antal ansatte by Nordiske Medier 4 - Infogram

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063