23948sdkhjf

Dansk højhus er kåret som verdens bedste

Lighthouse i Aarhus og 3XN Arkitekter har vundet prisen for verdens bedste højhus i størrelsen 100-199 meter

Den internationale nonprofitorganisation Council On Tall Buildings and Urban Habitat har sendt hæder i retningen af højhuset Lighthouse i Aarhus. 

Byggeriet er kåret som verdens bedste højhus i størrelsen 100-199, skriver arkitektfirmaet 3XN i en pressemeddelelse.

Det skete onsdag til en prisuddeling i Singapore. 

Forinden havde byggeriet vundet to andre priser men løb altså også med den overordnede kåring i kategorien foran syv andre byggerier fra hele verden.

"Juryen lagde særligt vægt på projektets store fokus på at skabe et projekt med mange faciliteter, der samler både beboere og resten af Aarhus og for at have bidraget til at skabe et rekreativt miljø i vandet omkring Lighthouse", lyder det i pressemeddelelsen. 

Blandt andet er der i samarbejde med Aarhus Kommune og flere andre organisationer udsat flere tons blåmuslinger i kanalerne mellem bygningerne. Restbeton fra byggeriet er blevet til ”donuts”, der er lagt ud i Aarhus Bugten for at skabe et mere rekreativt miljø for fisk og havdyr. 

3.500 ålegræs-planter er ligeledes blevet plantet af 100 frivillige, og flere tusind tons sten er blevet til et stenrev lige ud for Lighthouse.

Inspiration lokalt

Inspirationen til bygningen har 3XN netop hentet i livet omkring Lighthouse.

"Havets bølgende bevægelser, en mangfoldig by og udsigten til både byen, bugten og skoven er blot nogle af de elementer, som har været med til at skabe arkitekturen bag Lighthouse", skriver 3XN i pressemeddelelsen og fortsætter:

"Navnet Lighthouse er heller ikke uden betydning – byggeriet er nemlig placeret på spidsen af Aarhus Ø, helt ud mod bugten, hvor mange skibe dagligt sejler forbi". 

Selve byggeriet rummer foruden boliger et beboerhus med fællesrum, gæstebolig, kajakker og sup-boards til fri afbenyttelse, en badebro samt wellness-afdeling med sauna, udebruser og loungeområde. Dertil kommer et privat gårdrum. 

-  Lighthouse er for os et vellykket eksempel på, hvordan vi kan forene arkitektur og byudvikling. Helt fra starten er der blevet integreret og faciliteret byliv, og vi har har et stort fokus på menneskers relation til stedet og til hinanden. Det har bidraget til at gøre Aarhus Ø og Lighthouse attraktiv og relevant. 

- Vi er utroligt stolte af dagens anerkendelse i den internationale konkurrence, men faktisk er vi særligt stolte over de mange glade beboere og den positive respons fra både byen og lokalmiljøet - for det er dér bygningen lever, siger Jes Tonsgaard, Senior Associate og Business Director hos 3XN.

Kort om Lighthouse

  • Lighthouse er med sine 142 meter Danmarks højeste boligbyggeri. Det er placeret på spidsen af Aarhus Ø. 
  • Byggeriet indeholder knap 400 boliger, flere restauranter, et privat gårdrum, et beboerhus og en offentligt tilgængelig udsigtsplatform på toppen af bygningen. 
  • Beboerne flyttede ind i 2022, og i 2023 står projektet helt færdigt, når oplevelsescenteret åbner. 
  • Byggeriet er ejet af anpartsselskabet Lighthouse United, som består af blandt andre erhvervsmanden og stifter af Formuepleje Claus Hommelhoff og domis og byudvikler Rune Kilden, der står bag Kilden og Hindby.

Kilde: 3XN

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083