23948sdkhjf

De danske forbrugere er stadig småpessimistiske

Selv om prisstigningerne de seneste måneder er reduceret kraftigt, smitter det tilsyneladende ikke rigtigt af på forbrugernes humør.

Danmarks Statistik har opgjort forbrugertilliden for oktober til at være minus 11,8.

Dermed er der altså fortsat et stykke vej op til de positive tal, der vil være udtryk for en forventning om, at økonomien er på vej mod lysere tider.

Og det har ikke rykket sig meget de seneste fem måneder, hvor udsvingene fra måned til måned har været minimale.

Ikke desto mindre er der tale om en lille forbedring i forhold til september, hvor forbrugertilliden var nede i minus 13,0.

Det er væsentligt højere end det hidtidige lavpunkt i oktober sidste år, hvor den lå på minus 37.

Seniorøkonom Kristian Skriver ser den lille fremgang i oktober som et positivt signal for detailhandlen.

- Det er godt nyt for de danske detailbutikker, fordi bedringen i optimismen kommer kort tid inden julehandlen, der er årets vigtigste måneder for detailhandlen, siger han.

Også hos Dansk Industri er vicedirektør Morten Granzau Nielsen svagt optimistisk, selv om forbrugertilliden stadig er i negativt territorium, og selv om forbrugerne - og særligt boligejerne - fortsat mærker de høje renter gøre indhug i rådighedsbeløbet.

- Til gengæld trækker den stærke beskæftigelse i den modsatte retning. For den betyder, at forbrugerne samlet set har relativt mange penge mellem hænderne. Det vil bidrage til at understøtte forbruget i den kommende tid, vurderer han.

Forbrugertillidsindikatoren er et resultat af en rundspørge, som Danmarks Statistik foretager hver måned.

Her bliver deltagerne spurgt om deres forventninger til, om deres egen families og Danmarks økonomi bliver bedre eller værre det kommende år.

En negativ indikator er et udtryk for en overvægt af negative forventninger, mens en positiv indikator viser, at de adspurgte samlet tror på en forbedret økonomi.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.345