23948sdkhjf

Ikonisk bygning skal totalrenoveres: Bliver 850 millioner kroner dyrere

Nationalbanken må også vente yderligere ét år med at flytte tilbage til sin fredede bygning i København. Indflytning bliver således først i år 2029

2,8 mia. kr. 

Så meget kommer renoveringen og restaureringen af Nationalbankens bygning på Havnegade 5 i København til at koste. Det fremgår af et opdateret overslag over anlægsarbejdet fra bankens rådgivere.

Milliardbeløbet er således godt 900 mio. kr. højere end det seneste skøn, som blev offentliggjort i 2022. Dengang blev prisen sat til forventet 1,9 mia. kr. 

Stigningen skyldes ifølge Nationalbanken, at der siden er kommet klarhed over, hvordan de forskellige renoveringsopgaver skal løses. Desuden henvises der til, at der de seneste år er sket markante prisstigninger på byggeri.

Prisstigningen er imidlertid ikke den eneste nye ændring i planerne. 

Datoen for, hvornår Danmarks Nationalbank kan flytte tilbage i sin egen bygning fra en midlertidig adresse på Langelinie Allé, udskydes også med et år - fra 2028 til 2029.

Derfor er skønnet steget

Nationalbanken peger i sin opdatering fra oktober 2023 på en række forhold, som har ført til, at skønnet for at renovere og restaurere bygningen på Havnegade 5 i København er steget til 2,8 mia. kr. fra tidligere 1,9 mia. kr.

  • Langt mere omkostningstung PCB-sanering end antaget
  • Mere kompliceret at de- og genmontere bygningsdele
  • Udskiftning af installationer under begrænsede pladsforhold
  • Flere tekniske installationer skal skiftes
  • Pilotprojekt har vist større omfang af betonskader på de udvendige facader
  • Behov for eksternt depot til nedtagne bygningsdele
  • Højere forventet pris på etablering af jordankre
  • Generelle pris- og lønstigninger i byggeriet.

Kilde: Nationalbanken

Ligger ikke fast

Byggeriets tre delprojekter vil løbende blive udbudt frem mod 2026, og først herefter vil prisen ligge nogenlunde fast.

Et udbud er allerede i spil. Opdriftssikring i forbindelse med den mest omfattende renovering kom - som tidligere beskrevet i Licitationen - på banen tidligere på måneden.

Prisstigningen er den anden, som Nationalbanken har måtte præsentere omverdenen for.

Prisen, som kom frem sidste år, var således i sig selv 400 mio. kr. højere end den tidligere forventning fra Nationalbankens totalrådgiver, som i oktober 2020 var kommet med et anlægsoverslag på 1,5 mia. kr.

Flere års planlægning

Totalrenoveringen af den fredede, Arne Jacobsen-tegnede marmorkolos indebærer blandt andet, at der skal fjernes asbest og PCB, brandsikres, skiftes marmor og glas på facaden og udskiftes tekniske installationer.

- Bygningen er fredet, slidt og bygget med miljøskadelige stoffer som PCB og asbest. Som ejer og arbejdsgiver er vi forpligtiget til at renovere den, så den igen kan bruges som arbejdsplads, siger underdirektør Lone Mortensen i en pressemeddelelse.

Siden september 2021 har totalrådgivergruppen EKJ og Rørbæk Møller Arkitekter arbejdet sammen med Nationalbanken om at planlægge og projektere restaureringen og renoveringen. 

Siden 2022 har omfanget af projektet ligget fast, men de forventede udgifter er som nævnt vokset med 850 mio. kr. i forbindelse med projekteringen, som blandt andet har omfattet pilotprojekter og analyse af de eksisterende installationer og trange pladsforhold.

Nationalbankens rådgivere har afdækket, hvordan man restaurerer og genopretter de løsninger, som Arne Jacobsen skabte i sit pionerbyggeri. På den måde kan man gøre dem mere langtidsholdbare, end de var, da bygningen stod færdig for 45 år siden.

For eksempel er den største enkeltpost udskiftning af nedslidte tekniske installationer. Derudover skal bygningen brandsikres, så den sikkerhedsmæssigt lever op til nutidens krav.

Anlægsoverslaget på knap 2,8 mia. kr. er eksklusive moms. I henhold til standarder for bygherrer er der i det samlede overslag afsat risikopuljer og puljer til uforudsete omkostninger.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094