23948sdkhjf

Flere virksomheder har brug for bankens hjælp

En rundspørge til landets syv største banker viser, at virksomheder i særligt byggeriet og detailhandlen oplever økonomiske udfordringer

Flere erhvervskunder søger hjælp i banken. 

Det viser en rundspørge til landets syv største banker, som Finans Danmark har foretaget. 

Især i byggeriet og detailhandlen oplever virksomheder, at deres økonomi er under stigende pres. Og kreditcheferne i landets banker forventer, at behovet for hjælp til økonomien vil stige i den kommende tid, lyder det.

Mere konkret viser Finans Danmarks rundspørge, at fem ud af syv af de største banker i Danmark har oplevet en stigning i antallet af henvendelser fra virksomhederne det forgangne år. Og alle syv banker forventer, at antallet af henvendelser vil stige i den kommende tid.

Foruden detailhandel og byggeri er også ejendomshandel og udlejning hårdt ramt. 

Årsagen er ifølge Finans Danmark ikke mindst de øgede renter. Men også mangel på arbejdskraft, faldende afsætning på eksportmarkederne, høje indkøbspriser, mangel på arbejdskraft og stigende lønomkostninger, udfordrer virksomhedernes økonomi.

- Økonomien er ved at tabe fart. Det gælder også i udlandet, hvilket mange eksportvirksomheder også oplever i form af faldende efterspørgsel på deres varer. Samtidig skal der betales højere renter på lånene, det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft, og de ansattes lønninger stiger. Det presser økonomien i mange virksomheder, som nu skal rebe sejlene og forberede sig på en mere udfordrende periode, siger Niels Arne Dam, cheføkonom og analysedirektør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

Samtidig viser de nyeste konkurstal, at især byggeriet oplever et højere antal konkurser lige nu.

- Flere virksomhederne kommer lige nu i krydspres mellem vigende efterspørgsel og højere omkostninger. Det ser vi ikke mindst i byggeriet, hvor farten er gået ned. Det presser deres økonomi, og bankerne ruster sig derfor til, at flere virksomheder får brug for bankens hjælp til at komme gennem den kommende tid, siger Niels Arne Dam.

I analysen understreges det, at det ikke er hele byggeriet, der er ramt. 

"Dele af byggeriet klarer sig dog fortsat godt, for eksempel anlægsvirksomhed, ligesom el- og VVS-virksomheder ikke virker til at være særlig påvirket af de økonomiske udfordringer", fremgår det.

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. 

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094