23948sdkhjf

Kulfyret dampskib kom hjem til Helsingør

Knap har et historisk skib forladt Helsingør, før et nyt lægger til.

Mandag morgen stævnede fyrskibet 'Gedser Rev' ud mod en renovering på Hvide Sande Shipyard, og tirsdag kunne Helsingør Havn sige velkommen hjem til Danmarks største kulfyrede dampskib S/S Bjørn.

S/S Bjørn har gennemført sit årlige bundsyn, og der fik man sig en grim overraskelse, fordi det bagerste leje var noget medtaget og krævede reparation af skueakslen.

Det skriver Sjællandske.

-Indenfor den første uge fik vi at vide, at skibet skulle gennem en større renovering, men eftersom S/ S Bjørn er det eneste bevarede kulfyrede dampskib af sin art i Danmark, ser mange rederier med milde øjne på skibet, siger Henning Bek, der er PR-ansvarlig samt fyrbøder på S/ S Bjørn.

S/S Bjørn

  • S/S Bjørn blev bygget i 1908 og leveret til Randers havnevæsen 1909, hvor den tjente som bugserbåd og isbryder.
  •  Den var i funktion indtil 1981, hvor Foreningen til Gamle Skibes Bevarelse, Dansk Veteranskibsklub, overtog S/S Bjørn for 72 kroner, én krone for hvert aktivt år, under forudsætning af, at skibet blev restaureret.
  • Bjørn blev i 1998 erklæret for et særligt bevaringsværdigt skib af Skibsbevaringsfonden, og i 2001 udskiltes Dansk Veteranskibsklub S/S Bjørn fra den oprindelige forening som en selvstændig forening med egen økonomi.

Kilde: Foreningen bag veteranskibet S/S Bjørn

Han tilføjer, at skibet har fået en donation på 200.000 kroner fra Lauritzen Fonden, der har gjort opholdet på værftet muligt. 

Fin sejlads

Nu er værftsopholdet ved vejs ende, og tirsdag kunne damperen vende hjem.

Og turen fra Gilleleje til Helsingør forløb uden problemer, fremgår det af hjemmesiden for S/S Bjørn.

- Vi startede opfyringen kl.7, og kl. 10 var trykket oppe over 10 bar og vi kunne sejle. Vi var en del Bjørne (foreningens medlemmer, red) med på turen og nogle havde taget gæster med. Turen var kølig men fin. Vi havde medvind hele vejen, så det føltes ikke så slemt. Men der var mere trængsel i maskinen på denne tur end på en lun sommerdag, står der.

Dampskibet kunne lægge til kaj i Helsingør ved middagstid.

- Her blev vi modtaget af adskillige der ville se os komme hjem. Helsingør Havn er væsentligt smukkere, nu hvor Bjørn er tilbage, fremgår det af hjemmesiden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.049