23948sdkhjf

Boss Ladies sikrer sig friske millioner til fortsat indsats

Med en ny millionbevilling fra Villum Fonden kan Boss Ladies fortsætte arbejdet med at skabe bedre vilkår og tiltrække flere kvinder til landets tekniske erhvervsuddannelser

Siden 2018 har projektet Boss Ladies arbejdet for at bane vej for flere kvinder i de mandsdominerede håndværksfag. Nu sikrer en ny bevilling, at projektet kan fortsætte i yderligere fire år til stor glæde for direktør og initiativtager Nina Groes.

– Vi ser i dag et udtalt behov for en kulturændring på landets erhvervsskoler og desværre også på alt for mange lærepladser. Vi er derfor enormt glade for, at vi kan fortsætte og styrke forandringsarbejdet og sætte tryk på udviklingen, udtaler hun i en pressemeddelelse.

De friske millioner kommer fra Villum Fonden, og helt præcist er der tale om 16 af slagsen. Dermed fortsætter projektet som minimum frem til 2028, men hos fonden forventer man, at resultaterne af arbejdet strækker sig endnu længere ud i fremtiden.

– Boss Ladies har skabt fantastiske resultater – ikke alene er antallet af kvindelige elever øget markant, der hvor de har samarbejdet med konkrete erhvervsskoler, men de bidrager også til at skabe stærke studiemiljøer, som inkluderer alle elever. Den nye bevilling skal i høj grad bruges på at udvikle redskaber og aktiviteter, som kan bære denne positive udvikling videre, også når bevillingen hører op, siger Agi Csonka, Programdirektør i Villum Fonden.

40.000 nye åbne øjne

Siden Boss Ladies lagde fra land, er andelen af unge kvinder, der vælger indgangen ”Teknologi, byggeri og transport” efter 9. eller 10. klasse ifølge organisationen steget med 7. pct på landsplan, og hos Blik- og Rørarbejderforbundet, der er blandt projektets samarbejdspartnere, håber organisationskonsulent Andreas Petersson, at den nye bevilling kan få tallet endnu længere op.

– Alle snakker om, at der mangler faglært arbejdskraft i Danmark, og derfor kan vi selvfølgelig ikke nøjes med kun at rekruttere fra den ene halvdel af befolkningen, udtaler han.

Han peger på, at det ikke mindst kræver flere faglærte i teknikfagene, hvis Danmark skal i mål med den grønne omstilling, og derfor er det ifølge Andreas Petersson afgørende, at flere kvinder søger af det tekniske spor.

– Men hvis det skal lykkes, er der brug for flere kvindelige rollemodeller til at inspirere andre unge kvinder. Her kan de seje Boss Ladies-ambassadører spille en afgørende rolle, og derfor støtter vi projekt Boss Ladies, der spiller en vigtig rolle i forhold rekruttering og fastholdelse af kvinder i håndværksfagene, lyder det.

Boss Ladies landsdækkende ambassadørkorps består i dag af 500 unge kvindelige håndværkere, der har til opgave at inspirere flere kvinder til at søge mod håndværksfagene. Ambitionen for de kommende fire år lyder blandt andet, at Boss Ladies med ambassadørkorpset som rollemodeller vil åbne over 20.000 grundskoleelevers øjne for de faglærte fag.

Fokusområder for bevillingsperioden

Boss Ladies vil frem til 2028 sætte ind på fire niveauer:

• Kønskloge elever og uddannelsesvejledere:” If you can see it, you can be it”. Boss Ladies vil skabe forandring for de piger, der står foran et uddannelsesvalg. Derfor bygger vi bro mellem erhvervsuddannelserne og den enkelte elev. Med ambassadørkorpset som rollemodeller vil Boss Ladies åbne over 20.000 grundskoleelevers øjne for de faglærte fag. Sammen med arbejdsmarkedets parter vil vi udvikle et stærkt hold af uddannelsesvejledere med en solidværktøjskasse til at agere kønsklogt i klasselokale.

• Kvalitetsløft af erhvervsskolerne: Boss Ladies vil professionalisere skolernes tilgang til køn. Projektet vil bl.a. opskalere og udbrede metoderne fra bl.a. Herningsholm Erhvervsskole, der på fire år har øget andelen af deres kvindelige elever på de tekniske erhvervsskoler med 106 procent, på ni erhvervsskoler i hele landet.

• Virksomhedsambassadører går forrest: Boss Ladies arbejder for at skabe lige adgang til lærepladser uanset køn. Derfor vil projektet styrke vores netværk af offentlige og private bygherrer samt 250 virksomhedsambassadører, der har mod på at gå foran i brancherne med diversitetsfremmende tiltag.

• Et stærkt og empowering fællesskab: Alt for mange unge kvinder i de teknisk faglærte fag oplever i dag at stå alene. Derfor fortsætter og udvider vi Boss Ladies-fællesskabet, som både giver den enkelte kvinde støtte og vejledning og uddanner dem som rollemodeller for næste generation af faglærte.

Boss Ladies

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047