23948sdkhjf

Hustømrerne holder akkorden med ny skære-robot til gipsplader

Hustømrerne sætter nye rekorder med skærerobot, der hjælper tømrerne med at nå akkorden og få en bedre arbejdsdag

142 meter højt, 45 etager og 400 lejligheder. Lighthouse i Aarhus er et imponerende byggeri, der uden tvivl vil sætte nye standarder for, hvor højt vi tør bygge herhjemme. For Hustømrerne har det store projekt også sat gang i nye tanker. De har nemlig introduceret skærerobotten Amigo på byggepladsen, og det har været et hit blandt svendene fra dag ét.

- Amigo er perfekt til Lighthouse, fordi vi har så mange gipsplader, der skal skæres. Svendene slipper for det hårde skærearbejde med dyksaven, og vi kan holde et godt tempo på pladsen. Det er vigtigt på et stort projekt som Lighthouse, hvor der ikke skal meget til, før vi er bagefter tidsplanen, siger entrepriseleder hosi Hustømrerne, Morten Kjær.

Amigo er udviklet af robotfirmaet Kobots. Robotten skærer pladerne til efter mål, som indtastes eller indtales via en app på telefonen. Tømrersvendene slipper for det hårde arbejde med dyksaven og kan koncentrere sig om at montere pladerne. Bag firmaet står Peter Hartvigsen, som har arbejdet som tømrer i mange år. Han fik idéen til robotten efter at have set mange i branchen stoppe før tid på grund af nedslidning og dårligt arbejdsmiljø.

Bedre flow og arbejdsmiljø

Hustømrerne har valgt at bruge Amigo både på Lighthouse og søsterbyggeriet Promenadehuset. Robotten har forbedret hverdagen markant for svendene på pladsen.

- Normalt kan jeg skære til én mand, som monterer gipspladerne. Nu holder jeg 4-5 mand i gang. Det giver et super godt flow på pladsen. Jeg er en kæmpe fan, siger tømrersvend Jonas Engel, der også har oplevet et bedre arbejdsmiljø med robotten på byggepladsen:

- Jeg har en meget bedre arbejdsstilling i løbet af dagen. Der er også meget mindre støv i luften end normalt. Efter jeg er begyndt at arbejde med Amigo, kan jeg nøjes med den halve allergimedicin, siger skæremester Jonas Engel.

Amigo er udstyret med en støvsuger, som fjerner størstedelen af støvet fra skærearbejdet. Støvet bliver suget ind i maskinen fremfor at hænge i luften eller ligge på gulvet. Og det giver en helt anden fornemmelse i rummet, siger montør Jonas Nymark: - Der er skræmmende stor forskel. Vi plejer at have tre gange så meget støv i luften, som vi har nu. Vi skal heller ikke børste pladerne af, før vi monterer dem. Pladen er skåret pænt og præcist og er nem at montere. Jeg kan godt mærke, at jeg har det bedre, når jeg kommer hjem, fordi jeg ikke har indåndet så meget støv. Jeg vil nødig gå tilbage til at arbejde uden robotten.

God til store projekter

For entrepriseleder Morten Kjær er der ingen tvivl om, at bekendtskabet med Amigo er mere end en flygtig flirt. Det er en værdifuld ven på store projekter:

- Vi er super glade for Amigo. Den giver et bedre arbejdsmiljø og sparer værdifuld tid. Der skal være en vis volumen i opgaven for at få mest muligt ud af Amigo. Derfor er den bedst på store lejlighedsbyggerier, et sygehusprojekt eller et erhvervsbyggeri, slutter Morten Kjær.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.315