23948sdkhjf

Underdirektør: Derfor skal håndværkerfradraget bevares

Rapporten fra FN’s klimapanel har fyldt en del i debatten den seneste tid. Den har dokumenteret, at det går alt for langsomt med den grønne omstilling. Der er ingen tvivl om, at det er alvorlig læsning, og at der er behov for en større og mere effektiv indsats på klimaområdet. Landbruget er direkte i fokus, men reduktioner fra boligmassen har også en væsentlig rolle at spille.

Der er behov for alle bidrag.

Samme dag som klimarapporten blev præsenteret, tilkendegav en række partier, at de vil arbejde for at afskaffe håndværkerfradraget - officielt Boligjobordningen. Også det har sat gang i debatten. Derfor er det enormt vigtigt, at alle nuancer er belyst, når politikerne på Christiansborg skal tage endelig stilling til håndværkerfradragets fremtid.

Særligt med tanke på fradragets positive effekt på den grønne omstilling - kun gjort endnu mere aktuelt af FN’s klimarapport.

Mange energiforbedringer

De seneste år har cirka en halv million danskere anvendt fradraget - det vil sige et bredt udsnit af befolkningen både indkomstmæssigt og geografisk. Særligt nordjyderne har været glade for ordningen. Og mens opgørelser fra Skatteministeriet viser, at omtrent en fjerdedel af fradraget er blevet brugt på serviceydelser, viser det sig, at over halvdelen af fradraget i 2018 og 2019 blevet brugt til energiforbedringer i hjemmet. Det kan for eksempel være isolering af tag, vægge og gulv eller til nye vinduer.

Fradraget har således tilskyndet mange boligejere til at gøre boligen mere energieffektiv og dermed grønnere. Såfremt man fra politisk hold vælger at afskaffe fradraget, risikerer man, at boligejere - der før havde opgraderet hjemmet med nye vinduer - nu lader helt være. Og dem der gør, vælger måske at få udført arbejdet uden om skattevæsenet. Flere vil nok også kaste sig ud i gør-det-selv arbejde af tvivlsom produktivitet og kvalitet.

Og det er en vigtig detalje at få med i debatten. Håndværkerfradraget har i sin tid bidraget til både bedre boliger og en bedre struktur på markedet for håndværksarbejde. Disse fakta og effekter hører med i diskussionen om fradraget, som samtidig er en - ganske vist beskeden - skattelettelse til dem, der samtidig selv investerer betydeligt i den grønne omstilling.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tidligere vandværksgrund til bypark og varmeværk
EU vedtager fælles regler for beskyttelse af kritisk infrastruktur
Rockwools salg i Rusland styrtdykker: "Hvis vi skal trække os ud, så gør vi det"
Udviklingsplan for Gedser Havn er klar – nu skal den realiseres skridt for skridt
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Producent af naturgasfri løsninger får initiativpris
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.078