23948sdkhjf

NREP går efter 150.000 MWh: Der skal sættes en hulens masse tagbaseret solenergi op

For to år siden gik ejendomsvirksomheden NREP ind i RE100 og forpligtede sig til at bruge grøn energi i sine egne kontorer på 5.000 kvadratmeter. Den milepæl er nu nået og virksomheden går nu efter et nyt og noget mere omfattende mål.

- Vi er kommet i mål med at forsyne vores egne kontorer med grøn energi. Det gjorde vi ved først at købe grøn strøm, mens vi selv begyndte at producere grøn strøm fra solceller, siger Johan Hallgren Madsen, Sustainability Manager i NREP.

Om de fem solcelleanlæg

  • Solcelleanlæggene er placeret på tagarealerne af 5 logistikejendomme på tværs af Danmark og har en samlet kapacitet på 6,9MW
  • Solcelleanlæggene har hver en kapacitet på mellem 1,1 og 1,4 MW
  • Solcelleanlæggene er de første tagbaserede solcelleanlæg i Danmark som producerer strøm direkte til det offentlige elnet
  • Anlæggene er blevet tildelt et 20-årigt pristillæg på 14,9 øre per kWh fra Energistyrelsen
  • Anlæggene er leveret af Better Energy
  • Anlæggene er i byggefasen blevet finansieret af Danmarks Grønne Investeringsfond

Sidste år satte NREP solcelleanlæg med en samlet kapacitet på over 7 MW i drift på fem af sine industribygninger. Anlæggene er de første tagbaserede solcelleanlæg i Danmark, som leverer strøm direkte til det offentlige elnet. El-forbruget i NREP's kontorer ligger på godt 210 MWh årligt, og solcelleanlæggene forventes at producere tæt på 6.000 MWh årligt.

Ejendomsporteføljen

Næste mål er at sætte grøn strøm til hele ejendomsporteføljen senest i 2025. Det omfatter 3 millioner kvadratmeter og et energiforbrug på godt 150.000 MWh årligt.

Det betyder at der udover de fem anlæg, der blev idriftsat i 2020 skal sættes en hulens masse flere solenergianlæg op. 

- NREP har industriejendomme i hele landet, så det bliver nok spredt ud. Vi ser i første omgang på industritage, så det bliver bredt i hele Danmark – og Norge, Sverige og Finland hvor vi også har industribygninger, oplyser Anders Rosendahl fra NREP.

Bring er med

Ambitionen imødekommer samtidig lejerne, som i stigende grad efterspørger vedvarende energi. Det gælder bl.a. logistikvirksomheden Bring, som sigter efter at gøre sine leverancer fossilfri inden 2025.

Her er lejemålet af NREP's 15.000 kvm. store logistikcenter i Greve - med solceller på taget - en løftestang til at nå målet:

- Lokal og grøn strømproduktion bliver kun vigtigere for vores forretning, men som lejere kan vi ikke selv foretage de store investeringer, der ofte tjener sig selv hjem ud over lejeperioden. Derfor er samarbejdet med udlejere ekstremt vigtigt, siger Jonas Olsson, ejendomschef hos Bring og ansvarlig for de knap 30 logistikcentre, som virksomheden lejer i Danmark og Sverige.

CO2-neutral portefølje

NREP's målsætning om at vedvarende energikilder skal dække strømforbruget til virksomhedens ejendomsportefølje er et delelement af en overordnet målsætning om at opnå en CO2-neutral portefølje.

- Idéen med at bruge industritage til at producere vedvarende energi i stor skala har været en unik innovation for os. Den vej fortsætter vi ned ad, ligesom vi arbejder med energisparetiltag. På boligsiden arbejder vi fx med en energifællesskabsmodel, hvor store fælles solcelleanlæg kan afløse individuelle anlæg og skalere den grønne energi meget bedre, siger Johan Hallgren Madsen og fortsætter:

- Energifællesskaberne kan også udvides med grøn varmeproduktion. Vi har lavet projekter med geotermisk varme, hvor vi udnytter den energi, der er i jorden, til at producere varme og køling med. Det spiller rigtig godt sammen med solceller, fordi man bruger en varmepumpe til at trække energien ud af jorden. Den kører på strøm, som kommer fra solcellerne. Derfor er elektrificeringen så vigtig. Den muliggør de næste skridt.

Forpligtelse i RE1000

Alene den nuværende solenergiproduktion betyder at NREP let er kommet i mål i forhold til den forpligtelse, der fulgte, da man i 2019 meldte sig ind i RE100.

RE100 er et globalt initiativ, der samler en række af verdens mest toneangivende virksomheder, som forpligter sig til at drive deres forretning med vedvarende elektricitet.

Fra Danmark deltager bl.a. Carlsberg, Novo Nordisk og Lego Group. NREP er den eneste repræsentant fra den danske ejendomsbranche.

- Vi lykønsker NREP med overgangen til 100% vedvarende elektricitet i deres kontorer. For en virksomhed, der blev medlem af RE100 i 2019, er dette en fantastisk præstation. Samtidig viser den, at fastsættelsen af ambitiøse mål kan drive forandring. NREP viser hele ejendomsbranchen, at vedvarende energi kan give mening fra både et miljø- og forretningsmæssigt perspektiv, siger Sam Kimmins, Head of RE100.

Forpligtelsen i RE100

  • NREP har forpligtet sig til udelukkende at forbruge elektricitet fra vedvarende energikilder.
  • Forpligtelsen omhandler Scope 2-emissioner hvilket i NREP's tilfælde omfatter el-forbrug i NREP's kontorer
  • Forpligtelsen gælder 100% af elforbruget fra 2020 og frem.
  • Det relevante forbrug ligger omkring 210 MWh per år fordelt på 7 lokationer hvor de største er i de skandinaviske hovedstæder; København, Stockholm, Helsinki og Oslo.
  • Forpligtelsen omfatter ikke elforbruget i de udlejningsejendomme som NREP ejer eller driver. NREP har dog en ambition om dette elforbrug ligeledes skal komme udelukkende fra vedvarende energikilder, senest fra 2025.

Kilde: NREP

Kommenter artiklen (6)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078