23948sdkhjf

Falsk varebetegnelse: Du må kun kalde dig mester, hvis...

Hvis du ønsker at benytte dig af titlen som mester, skal du have bestået svendeprøven i det fag, hvor du ønsker at benytte mesterbetegnelsen

Måske støder du af og til på mester-kolleger, som pynter sig med lånte fjer og kalde sig tømrermester eller murermester – uden at have det svendebrev, som er nødvendigt for at kunne kalde sig mester i et fag.

Det skal lige understreges, at man naturligvis kan være en rigtig dygtig håndværker og en rigtig dygtig mester uden at have papir på det.

Men det er faktisk kun personer, der har bestået svendeprøven i et håndværkerfag, der har ret til at benytte betegnelsen mester. Betegnelsen ’mester’ kan kun benyttes i det specifikke håndværkerfag, hvori svendeprøven er bestået, hvilket følger af lov om næring. Det betyder, at en håndværker, der benytter betegnelsen murermester, skal have bestået murersvendeprøven.

Svendeprøven skal være aflagt i henhold til lov om erhvervsuddannelser eller en anden prøve, som er godkendt af børne- og undervisningsministeriet.

Sådan lyder det fra DI Dansk Byggeris Erhvervsjuridiske afdeling.

Personer, der ikke har bestået svendeprøven eller anden prøve godkendt af børne- og undervisningsministerieret, kan dermed ikke benytte mesterbetegnelsen, selvom der er opnået praktisk erfaring inden for det pågældende håndværkerfag på anden vis. Hvis du benytter mesterbetegnelsen uden at have ret til det, risikerer du at få en bøde. 

Titler og vildledning

Hvis du ønsker at arbejde som faglig ansvarlig inden for områderne el, vvs og kloak, kræver det en autorisation. Autorisationen meddeles af Sikkerhedsstyrelsen og kræver blandt andet, at du har bestået en godkendt prøve.

De fleste andre titler i byggebrancher er ikke beskyttede. Det betyder, at du for eksempel kan kalde dig tømrer, murer eller maler uden at have autorisation eller svendebrev indenfor det pågældende fagområde. Du kan blot ikke kalde dig tømrermester, hvis du ikke har bestået svendeprøven, fremhæver DI Dansk Byggeris Erhvervsjuridiske afdeling.

Efter markedsføringsloven har erhvervsdrivende en generel forpligtigelse til at udvise god markedsføringsskik, og de må derfor ikke vildlede forbrugere og andre erhvervsdrivende. Det betyder, at en uberettiget anvendelse af for eksempel betegnelsen ”faglært tømrer” overfor andre erhvervsdrivende kan medføre et forbud efter markedsføringsloven.

Hvis en erhvervsdrivende benytter betegnelsen ”faglært tømrer” overfor en forbruger, og forbrugeren derved får et indtryk af, at håndværket leveres af en faglært tømrer - og dette ikke er tilfældet - risikerer den erhvervsdrivende at få en bøde.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078