23948sdkhjf

Danmarks mest erhvervsvenlige kommune kåret: Se hvor din kommune ligger

Gennem de 11 år, DI har undersøgt de lokale erhvervsvilkår er virksomhederne overordnede tilfredshed med kommunerne steget, men undersøgelsen i år viser, at de små virksomheder er markant mindre tilfredse med kommunerne end de store.

Blandt de store virksomheder med over 100 ansatte angiver 76 procent af virksomhedslederne sig som ”meget tilfreds” eller ”tilfreds”, mens dette kun er gældende for 54 procent af mikrovirksomhederne (virksomheder med under 10 ansatte).

DI håber, at kommunerne vil blive bedre til at nå ud til de små virksomheder.

Fakta

  • 7.770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner. Der er modtaget svar fra mindst 24 virksomheder i de 93 medvirkende kommuner.

- Over 90 procent af de danske virksomheder har under 10 ansatte, så hvis man som kommune kun har fokus på de største virksomheder i kommunen, misser man rigtigt mange. De små virksomheder har oftest andre behov, og især administrative byrder fylder mere, fordi man simpelthen har færre hænder til at tage sig af dem, siger Anders Søndergaard Larsen, medlemsdirektør i Dansk Industri.

Forskellen er særligt udtalt inden for de områder, hvor virksomhederne har en direkte kontakt med kommunen. Når virksomhederne svarer på deres tilfredshed med den kommunale sagsbehandling og information og dialog med kommunen er der således store forskelle. For eksempel er kun 37 procent af mikrovirksomhederne tilfredse med dialogen mellem erhvervslivet og kommunens embedsmænd, mens tilfredsheden for virksomhederne med over 100 ansatte ligger på 67 procent.

- Tallene tyder på, at mange kommuner har prioriteret en øget indsats for udvalgte større virksomheder, mens andre, især de små, falder i baggrunden. Det er naturligvis vigtigt, at alle virksomheder, ligegyldigt om det er en stor international virksomhed eller lille lokal virksomhed, oplever mødet med kommunen som positivt. Derfor håber jeg, at kommunerne vil se på, hvordan de kan sikre en god kontakt med alle typer af virksomheder, siger Anders Søndergaard Larsen.

Forskellen mellem øst og vest større end nogensinde

Forskellen mellem store og små virksomheder er mest tydelig øst for Storebælt, og det er da også endnu engang særligt de jyske kommuner, der brillerer i undersøgelsen. Ni ud af ti kommuner i årets top 10 er jyske kommuner, og Ikast-Brande løber igen med sejren. Modsat er ni ud af ti kommuner af de dårligste placeringer beliggende på Sjælland eller Bornholm.

Alle tre jyske landsdele har de bedste gennemsnitlige placeringer. Fyn ligger sig i midten, og både Sjælland og Hovedstaden får en gennemsnitlig placering på 62. Faktisk er forskellen på Jyllands og Sjællands samlede gennemsnit i år større end nogensinde, med 33 placeringer.

- Vi ser desværre, at nogle kommuner hellere vil opfatte sig selv som bosætningskommuner fremfor erhvervskommuner, og at det er få kommuner på Sjælland, der bærer store dele af arbejdspladserne. Det er ærgerligt, for lokale virksomheder betyder arbejdspladser og omsætter sig i sidste ende til velfærd og lokal stolthed, siger Anders Søndergaard Larsen, der har et klart budskab til landets kommuner.

- Undersøgelsen viser tydeligt, at der er milevid forskel på den erhvervsvenlighed man møder, hvis man er en lille sjællandsk virksomhed og en stor jysk virksomhed. Det er en skævvridning, der kan betyde både arbejdspladser samt kroner og ører. Jeg vil anbefale kommunerne at tage dialogen med de lokale virksomheder om, hvor der skal sættes ind for at skabe bedre vilkår for alle lokale virksomheder - store som små, udtaler Anders Søndergaard Larsen.

Her er listen over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner:

  1. Ikast-Brande
  2. Silkeborg
  3. Hedensted
  4. Vejen
  5. Billund
  6. Odder
  7. Varde
  8. Nordfyn
  9. Skive
  10. Ringkøbing-Skjern
  11. Morsø
  12. Herning
  13. Thisted
  14. Ballerup
  15. Sønderborg
  16. Favrskov
  17. Horsens
  18. Esbjerg
  19. Skanderborg
  20. Høje-Taastrup
  21. Ishøj
  22. Vejle
  23. Sorø
  24. Middelfart
  25. Lemvig
  26. Fredericia
  27. Solrød
  28. Aabenraa
  29. Haderslev
  30. Rebild
  31. Holstebro
  32. Brønderslev
  33. Frederikshavn
  34. Kolding
  35. Gentofte
  36. Svendborg
  37. Nyborg
  38. Randers
  39. Vesthimmerland
  40. Gladsaxe
  41. Assens
  42. Hvidovre
  43. Vallensbæk
  44. Tønder
  45. Ringsted
  46. Hjørring
  47. Jammerbugt
  48. Glostrup
  49. Lejre
  50. Egedal
  51. Furesø
  52. Viborg
  53. Brøndby
  54. Aalborg
  55. Faaborg-Midtfyn
  56. Frederiksberg
  57. Guldborgsund
  58. Greve
  59. Allerød
  60. Holbæk
  61. Struer
  62. Kalundborg
  63. Albertslund
  64. Næstved
  65. Hillerød
  66. Stevns
  67. Køge
  68. Herlev
  69. Århus
  70. Faxe
  71. Norddjurs
  72. Lolland
  73. Lyngby-Taarbæk
  74. Odense
  75. Mariagerfjord
  76. Frederikssund
  77. Fredensborg
  78. Rødovre
  79. Slagelse
  80. Syddjurs
  81. Rudersdal
  82. Roskilde
  83. Vordingborg
  84. Hørsholm
  85. Tårnby
  86. København
  87. Gribskov
  88. Odsherred
  89. Helsingør
  90. Halsnæs
  91. Kerteminde
  92. Dragør
  93. Bornholm
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078