23948sdkhjf

Støberier pressede på: Nu har Danmark atter en støberiuddannelse

På Nordeuropas største jernstøberivirksomhed Birn i Holstebro har man brug for en hel del faglærte støberiteknikere i de kommende år. Der er masser at lave. Men elevtallet blev lavere og lavere, fordi hovedforløbet skulle tages i Sverige.

Derfor gik virksomheden med op til 3 millioner kroner ind i arbejdet med at få støberiteknikeruddannelsen til Danmark. Torsdag kunne de sammen med masser af andre interessenter indvie uddannelsen på UCH i Holstebro.

- De danske støberier har lige nu masser af arbejde, men fremover skal vi blandt andet overleve på viden. I øjeblikket forsvinder viden fra branchen, så det er virkelig vigtigt, at vi får tiltrukket nye unge og voksne til uddannelsen. Med den nye støberiteknikeruddannelse på UCH føler vi os langt bedre rustet til fremtidens arbejdskraftudfordringer, siger administrerende direktør for Vald. Birn, Jens Axel Birn, der holdt en af talerne og klippede snoren ved indvielsen af den ny uddannelse.

- En ny dansk støberiteknikeruddannelse var en form for overlevelsesstrategi. Uddannelsen har været i dvale i nogle år, så initiativet er en investering i fremtiden til gavn for alle Danmarks støberivirksomheder. Branchen har brug for 10-12 lærlinge om året, så der bliver rift om de unge fra støberiteknikeruddannelsen på UCH, siger Jens Axel Birn.  

UCH har fået etableret et mini-jernstøberi, hvor eleverne i fremtiden kan smelte jern og støbe i sandforme. Vald. Birn Fondens og andre sponsorers penge går blandt andet til køb af udstyr og løn til faglærere i begyndelsen.

- Vi har arbejdet hårdt i flere år sammen med branchen for at etablere støberiteknikeruddannelsen, så jeg er rigtig glad for officielt at kunne åbne den. Der er et stort behov for støberiteknikere, og det behov vil vi selvfølgelig gerne være med til at opfylde, siger Nanna Seidelin, direktør for UCH.

Også Færchfonden har bidraget væsentligt til den ny uddannelse.

- Det lå lige til højrefoden for os. Vi har Nordeuropas største støberivirksomhed i lokalområdet, så det gav god mening for os at støtte samarbejdet mellem skole og erhvervsliv om at bevare vigtige kompetencer og arbejdspladser i Danmark, siger Claus Omann Jensen, administrerende direktør for Færchfonden.

Ud over Vald Birn Fonden og Færchfonden har også Danref og Jysk Aluminium Industri bidraget til at få den ny støberiteknikeruddannelse på benene.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063