23948sdkhjf

Nye tal afslører overophedet industrisektor

Høje priser, lange leveringstider og propfyldte ordrebøger præger lige nu metal- og maskinindustrien i Danmark.

Den overophedede situation afspejler sig både i det nye PMI-indeks fra Dansk Indkøbs og Logistik Forum (DILF) og fra Danmarks Statistik.

PMI-indekset afspejler det reelle aktivitetsniveau hos danske virksomheder lige nu, og i august lå det danske PMI på 67,3 og fortsatte dermed længere tids stigning. Et indeks på 50 afspejler et neutralt niveau.

Der er specielt PMI for leverandørernes leveringstid, der trækker PMI op. Leveringstid ligger lige nu i indeks 90, hvilket ifølge DILF er det højeste niveau i mange år. Det høje indeks afspejler enormt lange leveringstider og har en tæt sammenhæng med indkøbspriserne, som med et indeks på 84 også ligger tårnhøjt og afspejler det høje aktivitetsniveau.

Maskinindustri i medvind

Gennem de seneste uger har en bred vifte af kilder i Jern & Maskinindustrien beskrevet, at der lige nu reelt er tale om en overophedning i et meget usædvanligt marked, hvor metal- og maskinindustrien står meget stærkt.

Det billede bekræftes i offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik, som viser, at industriens produktion steg med 3,2 pct. i juli, når der korrigeres for sæson- og prisudsving.

"Det er medicinalindustrien og maskinindustrien, der trækker fremgangen i juli med vækst på hhv. 11,5 pct. og 9,4 pct. Væksten i de to brancher kommer efter en måned med tilbagegang. Men tendensen er klar. Medicinalindustrien og maskinindustrien oplever i øjeblikket stærk medvind," lyder det Dansk Erhverv i en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik.

Fra Dansk Erhverv peges der også på, at industrien generelt har oplevet høj vækst siden sommeren sidste år, og at den danske industriproduktion er genoprettet efter corona-pandemien.

"Den danske industri har i øjeblikket solid medvind fra udlandet, hvor der er flot vækst på vores vigtigste eksportmarkeder. Den store globale efterspørgsel efter varer fylder op i ordrebøgerne hos virksomhederne på vores vigtigste eksportmarkeder," lyder det erhvervsorganisationen.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141