23948sdkhjf

Pensionskasse sigter mod CO2-reducerede cement i alle nye byggerier

AP Ejendomme planlægger byggerier på 250.000 kvm over de kommende år, og de mange nye byggerier skal opføres med Aalborg Portlands CO2-reducerede cement FutureCEM. Dog med den tilføjelse, at det rent teknisk skal kunne lade sig gøre, og hvor projektøkonomien tillader det. 

Det skriver den store bygherre i en pressemeddelelse. 

Med konverteringen til den CO2-reducerede cementtype, der har et op til 30 pct. lavere CO2-aftryk end en tilsvarende koncentionel cement, sigter AP Ejendomme mod at indfri sine klimaambitioner, forklarer adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson. 

– Som en af landets største private bygherrer bærer vi et ansvar i den grønne omstilling inden for byggeriet. Derfor undersøger vi hele tiden nye teknologier, der kan understøtte vores overordnede ambition om at være førende inden for bæredygtigt byggeri, siger han i pressemeddelelsen og tilføjer, at selskabet igennem længere tid været i dialog med Aalborg Portland. 

Aalborg Portlands strategi for FutureCem

FutureCem kom officielt på markedet 1. januar 2021 efter mange års udvikling – heriblandt via forsknings- og udviklingsprojektet Grøn Beton II. FutureCEM har 30 pct. lavere CO2-aftryk sammenlignet med almindelig Rapid cement, som i dag er den mest anvendte cementtype i Danmark.

Grundet høje udviklings- og produktionsomkostninger blev FutureCem prissat cirka 30 pct. højere end konventionelle grå cementtyper. Udviklingsomkostningerne beløber sig til 50 mio. kr., og der investeres 0,5 mia. kr. i nye produktionsanlæg frem mod 2025.

Salget af FutureCem var frem til august 2021 på cirka 2.000 ton mod en forventning om 40.000 ton. Derfor fjernede Aalborg Portland prisforskellen fra 1. september 2021 i håb om at stimulere efterspørgslen.

Aalborg Portland har søsat en ny implementeringsplan, som indebærer, at 5 pct. af al grå cement konverteres til FutureCem i 2021, og i 2025 skal mere end halvdelen af alt grå cement være konverteret til FutureCem.

Derfor glæder det Aalborg Portland-direktør Michael Lundgaard Thomsen, at arbejdet nu har båret frugt: 

– Det kan forhåbentligt være en katalysator i at drive markedsudviklingen hen mod de CO2-reducerede løsninger, således hele betonbranchen og entreprenørerne også kommer med på vognen. For slet ikke at nævne de offentlige bygherrer, som forhåbentligt snart vil begynde at stille CO2-krav i offentlige licitationer og understøtte efterspørgslen på de CO2-reducerende løsninger som FutureCEM og andre produkter, der allerede findes på markedet, siger Michael Lundgaard Thomsen i pressemeddelelsen.

Skar 30 procent af prisen

Aalborg Portland introducerede officielt FutureCEM på markedet den 1. januar 2021 efter mange års udvikling af brugen af kalcineret ler og kalk i kombination. De høje udviklings- og produktionsomkostninger betød, at den nye cementtype fra start blev prissat cirka 30 pct. højere end konventionelle grå cementtyper.  

I august lød det fra firmaet, at salget af den CO2-reducerede cement slet ikke var gået som forventet. Cirka 2.000 ton var der blevet solgt af den mere bæredygtige cement i 2021 mod en forventning om 40.000 ton. 

Derfor valgte Aalborg Portland at fjerne prisforskellen mellem FutureCem og konventionel grå cement allerede fra 1. september i år. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078