23948sdkhjf

Stygge Krumpens slot vil levere strøm til 25.000 husstande

Trods mere end 500 år på bagen barsler Voergaard Slot med planer for gigantisk solenergianlæg.

Oplægget til det enorme solenergi-anlæg er netop sendt i høring.

Bag ansøgningen om at bygge anlægget står Den Grevelige Oberbech-Clausen-Peanske Familiefond, der driver Voergård Slot. Og det er gennem firmaet LE34, at fonden har søgt om grønt lys til projektet.

Projektet er som nævnt særdeles stort. Det fastslår Peter Stecher (K), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Brønderslev Kommune.

- Det her er jo et areal på 157 hektar, så det er et rigtigt stort område, man gerne vil etablere det her i. Man forventer, at anlægget vil kunne producere, hvad der svarer til et el-forbrug for 25.000 husstande om året. Så det er jo et stort område, og det er jo et led i den grønne omstilling og den klimadagsorden, som jo - også oplever her i Brønderslev Kommune - er kommet rigtigt meget i fokus gennem de senere år, siger Peter Stecher til Nordjyske.

Anlægget forventes at producere 110.000 MWh årligt.

Området, hvor anlægget skal placeres, ligger cirka 2,5 kilometer sydøst for Flauenskjold og cirka 600 meter syd for Voergård Slot.

Om Stygge Krumpen, Ingeborg Skeel og Voergaard Slot

Væbner Jakob Andersen overdrager i 1510 Voergaard til biskoppen i Børglum, Niels Stygge Krumpen.

Stygge Krumpen lever på Voergaard med Elsebeth Gyldenstjerne, som han har røvet fra hendes ægtemand, ridder Bonde Due.

Voergaard erobres af Skipper Clements bondehær i 1534 og efter Reformationen 1536 tilfalder gården kongen.

År 1578 – 1588

Frederik II overdrager Voergaard til Karen Krabbe.

Ingeborg Skeel overtager Voergaard efter sin mor Karen Krabbe og starter opførelsen af renæssancefløjen, tegnet af den hollandske bygherre Phillip Brandin. Huset står færdigt i 1588.

Frederik II forærer Ingeborg Skeel den imponerende sandstensportal, der oprindeligt skulle have stået på Frederiksborg Slot.

År 1644 – 1872

Oberst Vogn Vognsen erobrer Voergaard i 1644 med sin hær af frivillige bønder. Voergaard havde indtil da været stabskvarter for de svenske besættelsesstyrker.

I krigene 1627-29 og 1643-45 bliver Voergaard flere gange angrebet.

Efter mange år med skiftende ejere og forfald overtager Peter Brønnum- Scavenius Voergaard i 1872 og starter en omfattende renovering og tilbagekøber en del af den jord, der gennem tiderne er blevet frasolgt slottet.

Ved hans død i 1914 er Voergaard atter et af landets største godser med 3500 tdr. land.

År 1955 – 1963

Den dansk-franske Grev E. Oberbech-Clausen køber Voergaard i 1955 og starter en omfattende restaurering. Greven havde skabt sin formue i Frankrig og havde giftet sig med enken efter Grev Chenue-Lafitte.

Grevinden var datter af den berømte kirurg Péan og meget af den omfattende kunstsamling stammer fra disse familier.

I 1963 dør Oberbech-Clausen og Voergaard overgår til en familiefond, hvis formål er at bevare slottet for eftertiden og holde kunstsamlingen åben for offentligheden.

Ingeborg Skeel og den hvide dame

Mange fortæller om mystiske hændelser og syner af en hvid dame, der bevæger sig rundt på slottet om natten. Det skulle eftersigende være Ingeborg Skeel.

Ingeborg Skeel var en driftig og dygtig handelskvinde og derfor upopulær hos en stor del af lokalbefolkningen, og der er mange historier om hende: Hun skulle bl.a. have druknet arkitekten Philip Brandin i voldgraven, for at han ikke skulle bygge et slot som Voergaard igen.

Efter Ingeborgs død i 1604 spøgte hun så meget på slottet, at en præst måtte mane hende til ro i en mose. Men hvert år rykker hun ifølge sagnet et hanefjed tættere på slottet, og når hun kan kigge ind ad vinduet, vil Voergaard gå til grunde.

Kilde: Voergaard Slot

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078