23948sdkhjf

Malermestre: Vi er så klar til at blive grønnere

Malersektionen under DI Byggeri ønsker at bidrage positivt til at mindske miljøbelastningen i byggeriet.

Byggebranchen står for den største miljøbelastning i vores samfund, og derfor skal der i højere grad findes nye løsninger. Der skal vedligeholdes, genbruges og upcycles i langt højere grad, end det sker i dag.

Det fastslår Willi Becke, næstformand i Malersektionen under DI Byggeri.

- Malerne vil gerne bidrage til en mindre miljøbelastning ved f.eks. at vedligeholde træværk i langt højere grad end det sker i dag. Gammelt træværk er i en bedre kvalitet end nyt træværk og med den rette vedligeholdelse med olie og maling vil de fleste træsorter kunde holde til evig tid. Samtidig er der mangel på skove og træer, og der sker en CO2 udledning ved forarbejdning af træ. Derfor er det et af de absolut mest lavthængende frugter, der kan høstes, og her taler vi om vinduer, døre, rækværker, stern inddækninger mv.

Også andre gevinster

Ud over vedligeholdelse kan der ifølge Willi Becke også hentes miljøgevinster på mange andre områder:

-  Logistikken på byggepladserne kan forbedres. Flytning af materialer med store miljøbelastende maskiner er ikke optimalt. Der kan arbejdes meget mere med logistik, så materialerne leveres der, hvor de skal bruges frem for at skulle flyttes.

Spild af materialer i byggeriet er samlet set alt for højt – stort set alle kalkulationer opererer med gennemsnitligt 10 pct. spild. Det må kunne gøres bedre. Emballage på nye byggematerialer kan bestemt forbedres. I malerbranchen har vi i årevis efterspurgt tromler med 500 – 1000 liter spartelmasse frem for 20 kg spande, som vi betaler miljøafgift for, og som vi efterfølgende afleverer i småt brændbart. Det er ikke god samfundsøkonomi. Samtidig er der mange andre byggematerialer, der emballeres i plastik eller plastikspande, hvor pap vil være en meget bedre løsning for miljøet, siger Willi Becke.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109