23948sdkhjf

Forskere udvikler ny type superleder: Søger samarbejdspartnere og prototype-produktion

Lynopladning af elektriske biler, lagring af strøm uden brug af batterier og måske nøglen til eldreven kommerciel luftfart.

Det er bare nogle af de anvendelsesmuligheder Jean-Claude Grivel og Per Resen Steenstrup på DTU har tænkt ind i en ny teknologi til fremstilling af en superledende tråd.

Det skriver Open Entrepreneurship i en artikel på sin hjemmeside.

I makkerskabet er Jean Claude Grivel forskeren, som udvikler teknologien, og Per Resen Steenstrup iværksætteren, som hjælper med at få teknologien ud til erhvervslivet.

Og næste skridt er netop at få teknologien testet i et konkret produkt, hvilket kræver samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv.

- Vores næste mål med superlederteknologien er at få produceret en prototype og finde de første potentielle kunder til produktet, fortæller Per Resen Steenstrup, der har over 30 års erfaring med at starte teknologi-virksomheder. Han fungerer i dag som såkaldt entrepreneur in residence, med en tæt relation til DTU Skylab i Lyngby.

Rimelig pris

Superledertråden kan produceres til en rimelig pris og er baseret på materialer, der er let tilgængelige, så den store udfordring er ikke af teknisk karakter.

Den helt store udfordring er at finde den konkrete kommercielle anvendelse af teknologien.

I første omgang er Per Resen Steenstrup og Jean Claude Grivel på jagt efter et relativt enkelt produkt, hvor teknologien kan testes på markedet, inden det på sigt forhåbentlig kommer til at gøre en markant forskel for den grønne omstilling.

For eksempel ved at man fremover kan undvære kilometervis af kobbertråd i elektriske generatorer og MR-scannere, der kan køles nemmere og billigere, hvilket helt vil ændre den måde ting designes på. Eller fordi man kan øge den styrke, strøm transporteres med i en 2,5 mm2 kobbertråd fra de typiske 16 ampere til over 100.000 ampere i en tilsvarende 2,5 mm2 superledertråd.

- Jeg har forsket i det her område i mange år og kan se hvor stort et potentiale teknologien har til at fremme den grønne omstilling. Derfor er det vigtigt for mig, at min forskning ikke kun formidles akademisk, men også kommer ud i verden og gør en konkret forskel, siger Jean Claude Grivel, Associate Professor på DTU Energi, Institut for Energikonvertering og -lagring.

Open Entrepreneurship

Nyttiggørelse og kommercialisering af forskning er ikke kun vigtigt for Jean Claude Grivel, men er også helt afgørende for at lykkes med den grønne omstilling. Derfor har både politikere og aktører som Industriens Fond også fokus på, hvordan det kan ske. En af måderne er platformen Open Entrepreneurship.

Open Entrepreneurship – som også faciliterer samarbejdet mellem Jean-Claude Grivel og Per Resen Steenstrup – arbejder på tværs af landets universiteter med systematisk at matche forskere med et korps af repræsentanter fra erhvervslivet (e-korpset).

Det sker dels på en række netværksmøder og dels ved hjælp af såkaldte Business Unit Managere på universiteterne, som spejder efter ny forskning, der har basis for at kommercialisere og derfor præsentere for e-korpset.

Kilde: Open Entrepreneurship

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088