23948sdkhjf

Vindmølle-gigant demonterer miljøbombe: Her er hemmeligheden

Verdens første genanvendelige møllevinge er udviklet hos Siemens Gamesa i Aalborg

Vindmølleindustrien har medvind, men under industrien ligger en miljøbombe bestående af udtjente møllevinger. Nu mener vingeproducenten Siemens Gamesa i Aalborg at have demonteret den bombe.

- Vi har udviklet en teknologi, så de udtjente havvindmøllevinger kan genanvendes og ikke ender på et deponi, siger Jonas Jensen, der er global bæredygtighedsspecialist hos Siemens Gamesa.

Hemmeligheden bag opfindelsen er en ny form for resin.

Det kræver en forklaring.

I dag bindes materialerne - glas- eller kulfiber kombineret med plastikskum eller balsatræ - i en møllevinge sammen af resin, der bedst kan forstås som en lim.

Den kan ikke opløses, og derfor er det ikke muligt senere ved skrotningen at skille møllevingens forskellige materialer ad.

Effekten er, at det er meget svært at genanvende vingens bestanddele.

Den situation ændrer en ny type resin, som Siemens Gamesa har udviklet, på.

- Den nye resin er sådan, at materialerne i vingen kan skilles ad ved at udsætte den for eddikesyre og varme. Materialerne kan så genbruges, blandt andet ved produktionen af plastik, fortæller Jakob Mænnchen, der er ingeniør hos Siemens Gamesa og en del af holdet bag den nyudviklede og genanvendelige møllevinge.

Merpris tjener sig ind

Den nye møllevinge vil blive lidt dyrere at anskaffe end den konventionelle, men merprisen vil ifølge Jakob Mænnschen tjene sig selv ind senere.

De udtjente vinger sælges til de genanvendelsesvirksomheder, som skal forarbejde dem, og de vil selvfølgelig tilbyde en pris for vingerne, som afspejler deres fremtidige indtægter fra de genanvendte materialer.

- Den reelle udgift for vindmølleejeren ligger i, at investeringen skal betales nu, men indtægterne kommer først tilbage, når de udtjente vinger tages ned, siger Jonas Jensen.

Skrappe krav på vej

Men uanset den økonomiske kalkule går den politiske udvikling i retning af skrappere krav om genanvendelse af møllevingerne.

- Inden for EU gælder affaldsdirektivet, og det lægger jo op til, at så meget som muligt af affald skal genanvendes, hvis muligt. Det vil ikke på sigt blive relevant at vælge deponering af gamle vindmøller som et alternativ til en genanvendelse, siger han.

Bortset fra prisen vil de nye genanvendelige møllevinger være teknisk og driftsmæssigt fuldt på højde med Siemens Gamesas eksisterende møllevinger.

- Og vores produktionslinjer her i Aalborg skal ikke stilles om, når der skal produceres med den nye resin, siger Jakob Mænnschen.

De første seks af de genanvendelige møllevinger står allerede på lageret i Aalborg.

De er solgt til energiselskabet RWE og skal installeres på Kaskasi-havvindmølleparken i Tyskland, som efter planen skal begynde at producere strøm til næste år.

Og Siemens Gamesa er i dialog med energiselskaber i Tyskland og Frankrig om leverancer af genanvendelige vinger til flere vindmølleparker til havs.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093