23948sdkhjf

Sikringsekspert: For let at stjæle fra byggeplads-containere

Tyveri fra containere på byggepladser er et stigende problem. Men alt for mange bygherrer vender det blinde øje til, oplyser Lasse Østergaard-Jensen der er stifter af sikringsvirksomheden Site-Security.

- Jeg oplever, at bygherre spiller russisk roulette i håbet om, at det er lige netop deres byggeplads der går fri af tyvenes radar. Det er typisk først dagen efter de er blevet bestjålet at de kontakter os. Det synes jeg er ærgerligt, for det her problem er så nemt at komme til livs for få penge, forklarer Lasse Østergaard-Jensen i en pressemeddelelse.

- Når containeren først er brudt op, så er det typisk det dyrebare el-værktøj der forsvinder først. I kølvandet herpå er det ikke usandsynligt at påhængsvogne også forsvinder – måske til at transportere tyvekosterne væk på, siger Lasse Østergaard-Jensen og tilføjer, at tyveri fra containere hvert år koster byggebranchen mange penge. Både i direkte og indirekte omkostninger. Det ødelægger arbejdsdagen og kan i værste fald forsinke byggeriet. Når håndværkerne mangler deres værktøj kan de ikke kan komme i gang med dagens arbejde.

Der er ikke konkrete tal for, hvor meget der stjæles fra de danske byggepladser, men ifølge en opgørelse fra Dansk Byggeri (nu DI Byggeri) stjæles der årligt for omkring  600 millioner kr. fra byggepladserne.

Fanges på kamera-master

Ifølge Lasse Østergaard-Jensen er et byggepladshegn eller en containerlås på containeren imidlertid ingen garanti for at undgå indbrud på de tomme byggepladser efter fyraften.

- Når byggepladserne står øde hen uden opsyn har tyvene god mulighed for, i ly af mørket, at bevæge sig uset rundt. Det er dog ikke fordi tyvene har brug for meget tid til at tømme en container for værdier.

 Med lidt træning kan tyve sagtens bryde ind i en container og tømme den for værdier på under 90 sekunder, fortæller Lasse Østergaard-Jensen.

Læs også: Politiet vil have håndværkerne med i kampen mod tyveri fra byggepladserne

Til dagligt behandler Site-Security mere end 1.000 alarmer fra danske byggepladser med kameraer monteret på master, som er tilkoblet Site-Securitys egen vagtcentral. Vagtcentralen kan via kamera-masterne anråbe de ubudne gæster, tænde lys og starte sirener.

 - Vores erfaring er, at det der virker bedst i kampen mod containertyve er vagter der lynhurtigt kan reagerer på ubudne gæster. Ofte er det nok, at vi gennem kamera-masterne fortæller tyvene at vi har set dem. Så løber de hurtig væk. Hvis det ikke er nok, har vi også god erfaring med at tænde for lys og sirener på byggepladsen. Kun i under 1 pct.af tilfældene er vi nødt til at tilkalde fysiske vagter eller politi som kan pågribe dem, siger Lasse Østergaard-Jensen.

Læs også: Paradoks: Derfor sikrer mester ikke sit værktøj mod tyveri

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11