23948sdkhjf

Kommuner hylder arkitektur der forbinder os til naturen

Mandag 4. oktober holder hele verden Arkitekturens Dag. Også i mange danske kommuner vil dagen blive markeret, og især koblingen mellem arkitektur, byudvikling og FNs 17 verdensmål kommer i fokus. I 2021 handler det om nye forbindelser til natur og flere af landets kommuner benytter også Arkitekturens dag til deres årlige bygningspræmiering.

I Danmark er det Arkitektforeningen, der står bag den årlige festdag, som er dedikeret til at vise spændende byudviklingsprojekter, komme helt tæt på smuk arkitektur og blive klogere på arkitekturens betydning for samfundet og vores liv.

- Arkitekturen og naturen har det til fælles, at den beriger og berør os. I disse år ser vi mere og mere, hvordan vores fysiske strukturer, og naturen smelter sammen og hjælper hinanden frem. Det gælder  i valg af byggematerialer, som bliver mere og mere bæredygtige. Og det gælder, når vi designer nye besøgscentre, stisystemer og boligområder, der bringer os tættere på naturen samtidig med, at vi passer på den, siger Johnny Svendborg, formand for Arkitektforeningen, i en pressemeddelelse.  

Brug af naturlige byggematerialer

Rundt om i landet kan man i i weekenden og på mandag opleve nogle af de mange arkitektoniske nyskabelser, som hjælper os til at bo bæredygtigt, gardere os mod klimaudfordringer og passe bedre på naturen.

Hyllegård Høje i Lejre Kommune er for eksempel et bofællesskab, der er under opførelse, og som kommer til at inddrage vedvarende energi, brug af naturlige byggematerialer, 
skabelsen af smartere affaldssystemer, lokale arbejdspladser, plads til vild natur, plads 
til lokal madproduktion, kulturskabende faciliteter og et beboerdrevet fællesskab for 
mennesker i alle aldre. 

Plads til vand, planter og dyreliv

Også i Vejle Kommune, hvor udviklingen af den nye bydel Ny Rosborg, er i gang, kan man komme tættere på tanker og metoder bag. 

"Udviklingen af bydelen Ny Rosborg er udtryk for tilgang til byudvikling, hvor ny by og natur udvikles på udtjente arealer (for eksempel en tidligere losseplads). Hvor jord genbruges fra andre projekter. Hvor naturen, klimahensyn og placeringen i den smukke Vejle Ådal har inspireret planen og hvor der bliver plads til vand, planter og dyreliv og til fællesskab", skriver Arkitektforeningen i pressemeddelelsen.

Find det landsdækkende program på www.arkitekturensdag.dk. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094