23948sdkhjf

Dansk Boligbyg vinder 70 millioners autismebyggeri

Formet som en lille landsby, der tager udgangspunkt i helende arkitektur, skal et nyt bo- og dagtilbud for borgere med autisme i Odense give beboerne ro og tryghed. Nu er der sat navn på, hvem der skal forme og opføre bebyggelsen på godt 4.300 kvm. 

Det bliver tegnestuen Rum sammen med Dansk Boligbyg, Green Sustainable Landscape og Henry Jensen Rådgivende Ingeniører, oplyser arkitektfirmaet i en pressemeddelelse. 

Udbuddet er gennemført som en omvendt licitation, hvor der blev konkurreret på parametrene Kvalitet, Design og Organisation inden for den afsatte økonomiske ramme på 70 mio. kr.

Fakta om bebyggelsen

  • Nyt bo- og dagtilbud til borgere med autisme i Odense S. Byggeriet består af to botilbud med i alt 35 boliger, to dagtilbud, fælles-og servicefunktioner, personalerum og produktionskøkken – i alt cirka 4.300 kvm. Udearealer på en cirka 28.000 kvm stor grund.
  • Projektet skal som minimum certificeres til DGNB Sølv.
  • Ibrugtagning i sommeren 2023
  • Anlægssum: 70 mio. kr.
  • Bygherre: Odense Kommune
  • Totalentreprenør: Dansk Boligbyg
  • Arkitekt: Rum
  • Landskabsarkitekt: Green Sustainable Landscape
  • Ingeniør: Henry Jensen Rådgivende Ingeniører

Landsbystemning og fællesskaber

En vigtig målsætning for vinderteamet har været at nedbryde billedet af en institution og skabe en harmonisk og tryg bebyggelse, lyder det i meddelelsen. Inspirationen er hentet i det omgivende landskab, lokalområdets bygninger og kulturhistorie – og den traditionelle landsby med dets fællesskab og bygninger til bestemte formål. Bo- og dagtilbuddet er derfor disponeret som en lille landsby med fem bygninger, der har hver sin funktion og udtryk. 

Landsbyen består af en trelænget gård med et skærmet og ikke-skærmet dagtilbud, administration og produktionskøkken, desuden to bygninger med skærmede botilbud med i alt 12 boliger samt fælles- og servicefunktioner og endelig to bygninger, der indeholder ikke-skærmede botilbud med i alt 23 boliger samt fælles- og servicefunktioner. Mellem husene er stimulerende, grønne uderum og en gårdsplads. Den klare og overskuelige opdeling skal skabe ro og tryghed for borgere og personale. 

Arkitektonisk understreges landsbyudtrykket af gårdmotiver som gavlhuse med klassisk sadeltag kombineret med mere moderne fladtagshuse. Højdeforskellen og de mange facadeforskydninger bidrager til, at skalaen holdes nede, og at bygningsvolumenerne fremstår spændende og foranderlige. 

Sanselige uderum

Et vigtigt element i projektet er landskabet og uderummene.

– Vi har lagt vægt på at skabe uderum, der giver mange muligheder for forskelligartede sanseoplevelser og aktiviteter – fra afgrænsede og sansereducerende arealer med plads til ro og fordybelse til de mere aktive og komplekse med plads til tempo og socialt samvær, fortæller Hege Bjordal Havnes, indehaver af Green Sustainable Landscape, i pressemeddelelsen.

Udearealerne byder på opholdspladser, træningsarealer, boldbane, hængekøjer, gynger, shelterplads, nyttehave mm. Arealerne bindes sammen af en slynget cykel- og gangsti, som sikrer gode forbindelser rundt i hele området. 

Byggeriet skal som minimum certificeres til DGNB Sølv, og der lægges vægt på at skabe et bæredygtigt bo- og dagtilbud med sunde bygninger, et godt indeklima, et lavt energiforbrug og holdbare materialer.

Projektet forventes klar til indflytning i sommeren 2023.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.095