23948sdkhjf

Vestas skruer op for genbrugs-ambitionerne

Allerede sidste år lancerede Vestas en ambition om, at man i 2040 vil producere vindmøller helt uden at generere restaffald.

Nu er vindmølleproducenten klar med en uddybning af denne ambition – blandt andet en række delmål.

En ny køreplan skitserer mål inden for tre nøgleområder: Design, drift og genanvendelse af materialer. Det oplyser Vestas i en pressemeddelelse.

I designfasen lancerer Vestas nu et nyt mål om en materialeeffektivitet på 90 procent, en rotor-genanvendelighed på 100 procent samt en reduktion af spildet i leverandørkæden på 50 procent inden 2030. Derudover vil man øge indsatsen for at renovere og genanvende komponenter og lave en større regionalisering af reparations- og renoveringsarbejdet, hvor det er muligt.

Mens de store komponenter i vindmøllerne allerede bliver renoveret, forventer Vestas at kunne renovere 55 procent af samtlige komponenter i vindmøllen i 2030 og 75 procent i 2040. Det skal især ske ved at skabe nye reparations-loops til mindre komponenter.

Sidst men ikke mindst vil Vestas sikre, at under 1 procent af de materialer, der indgår i vindmøllerne, skal deponeres. I dag genbruges 52 procent af materialerne i en vindmølle – det tal skal stige til 94 procent i 2030.

- Elimineringen af affald i vindmøllens livscyklus er afhængig af at bygge en fuldt cirkulær værdikæde. For at blive en succes på denne rejse, er det vigtigt for industriens ledere at bygge modne veje mod cirkulariteten og sikre, at disse bliver fuldt indført på tværs af deres værdigkæde, og dette vil hjælpe med at nære den teknologiske innovation, materialevolumen og det samarbejde mellem interessenter, der er nødvendigt for at vokse med en cirkulær økonomi på tværs af industrien. Denne tilgang er hjertet i Vestas’ circularity roadmap, og gennem denne vil vi brolægge vejen mod en fuldt cirkulær økonomi i vindmølleindustrien, siger Lisa Ekstrand, senior director og head of sustainability hos Vestas.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156