23948sdkhjf

Opråb: Sundhedsvæsenet er ikke gearet til flere mennesker med demens

Det estimeres, at ca. 87.000 danskere har demens i dag. Men ifølge Alzheimerforeningen forventes det, at antallet af personer over 60 år med demens i 2040 vil være steget til 125-150.000.

Det er en dramatisk prognose. Ikke mindst fordi det allerede halter med udredningen og behandlingen af demens i dag – og der kræves for meget af de pårørende. Det siger pårørende til mennesker med demens i en ny undersøgelse.

Uden stærke pårørende er der lang til en diagnose
70 procent af de pårørende mener, at det uden stærke pårørende er svært for personer med symptomer at få stillet en diagnose.

Mere end hver fjerde (28 procent) pårørende mener også, at det er svært at blive henvist til speciallæge. Lige så mange (29 procent) mener, at det er vanskeligt at få stillet en demensdiagnose. Og 40 procent af pårørende er faktisk stadig i tvivl om, hvad den præcise demensdiagnose er. Det er meget ærgerlige tal, lyder det fra Ældre Sagen.

- Tidlig opsporing og en specifik diagnose er afgørende for, at vi kan tilbyde mennesker med demens og deres pårørende den individuelle støtte og behandling, de har brug for. Hos nogle mennesker og ved nogle demenssygdomme kan symptomer lindres eller mindskes med medicin eller gennem socialt samvær, kost og motion. Samtidig er diagnosen også vigtig i støtten af de pårørende, som vi ved ofte er under et kæmpe pres, når det kommer til demens, siger Michael Teit, vicedirektør i Ældre Sagen.

Behov for ny politisk handlingsplan
I 2016 blev den daværende VKLA-regering og et flertal i Folketinget enige om en national demenshandlingsplan med det langsigtede mål at give demensindsatsen et markant løft frem mod 2025.

Men det går ikke godt nok, hvis man spørger de pårørende. De pårørende efterspørger i højere grad tidlig diagnosticering og mere fokus på forebyggelse og behandling. Det bakker en kreds af organisationer og virksomheder op om – for det er afgørende, hvis hverdagen for mennesker med demens og deres pårørende skal fungere.

De har et opråb til politikerne: Selvom den nuværende plan har mange gode initiativer, så ser vi ind i en fremtid, som planen ikke kan rumme:

- Vi mener, at tiden er løbet fra den nuværende politiske handlingsplan, for den kan slet ikke følge med udviklingen af demenssygdommene. Hvis vi skal rumme alle de mange mennesker med demens i fremtiden, så skal vi altså handle på det nu og finde en måde at tilrettelægge sundhedsvæsenet på, så vi både sikrer en tidligere og mere præcis diagnosticering. Og så skal vi sikre bedre hjælp til alle dele af hverdagen ikke kun til den enkelte med demens, men hjælp til hele familien. Det haster, siger Nis Peter Nissen, adm. direktør i Alzheimerforeningen.

Kredsen af virksomheder og organisationer har indkaldt til national demenskonference om, hvordan man kan styrke demensområdet på en række områder og imødekomme det stigende antal mennesker med demens – bl.a. gennem fokus på udredning, tidlig opsporing i sundhedsvæsenet og hverdagslivet med demens. Konferencen afholdes den 11. oktober på Christiansborg.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109