23948sdkhjf

Grænserne lukkede i fjor - og grænsehandlen faldt markant

Cirka halvdelen af danskernes indkøb ved grænsen til Tyskland er nydelsesmidler, altså for eksempel øl, sodavand, smøger, vin og slik.

Det løber som regel op i enorme summer, når danskernes grænseindkøb bliver gjort op. For 2020 gør det sig også gældende, men tallene var alligevel markant mindre end året før.

I alt blev der i grænsehandlen solgt nydelsesmidler for knap 2,5 mia. kr. Det er et fald på omkring en milliard kroner i forhold til i 2019, viser Skatteøkonomisk Opgørelse, der netop er udgivete af Skatteministeriet.

Og forklaringen ligger lige for: coronapandemien.

For grænserne var i store dele af landet lukkede, og så kunne folk selvsagt ikke tage et smut til Tyskland for at handle stort ind. Dertil var behovene for storindkøb af for eksempel øl, vin og sodavand ikke nært så store, fordi der blev holdt færre større private arrangementer som følge af de skiftende forsamlingslofter.

- Desuden har færre rejst og holdt ferie i udlandet. Faldet i grænsehandlen i 2020 stemmer overens med en lavere vejtrafik ved de danske grænseovergange til Tyskland og et
lavere antal passagerer i de danske lufthavne, lyder det i den skatteøkonomiske opgørelse.

Store stigninger i Danmark

Hvorvidt den mindskede grænsehandel så også medførte øget salg her til lands undersøgte brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd i april i fjor.

Her fik de deres medlemmer i Syddanmark og Midtjylland til at sammenligne salgstallene for nydelsesmidlerne i april 2020 med samme måned året før.

Og der var store stigninger at spore. Blandt andet havde butikkerne solgt 23 og 16 procent mere øl i henholdsvis Syddanmark og Midtjylland, mens tallene for salg af vin var henholdsvis +25 procent og +16 procent. For sodavand var der en stigning på cirka 20 procent begge steder.

Der blev solgt betragteligt flere nydelsesmidler i grænseregionen efter grænselukningen i fjor. Kilde: De Samvirkende Købmænds medlemsundersøgelse.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093