23948sdkhjf

Køb et lån: Thors softwareplatform lander i et marked af strikse crowdfundingregler

I Danmark er det – indtil videre – ikke tilladt for ApS-selskaber at rejse kapital via equity-crowdfunding, hvor eksterne aktører køber en bid af firmaet.

I stedet må de rejse penge på en anden måde, og her har Thor Mønsted udviklet en softwareservice, hvor ApS’ere via deres egen hjemmeside kan søge lån hos eksterne og dermed sikre virksomheden finansiering.

Det fortæller Thor Mønsted, der står bag platformen CleverAdam.com, som han og Anders Holm-Jensen stiftede sidste efterår.

- Særligt for elektronikvirksomheder, hvor der er typisk et højt likviditetsbehov i starten, er crowd investering oplagt, og derfor synes jeg personligt, at det er synd at det har været så besværligt, siger Thor Mønsted til Electronic Supply.

Han fortsætter:

- Hvis man som virksomhed vil rejse penge til sig selv, så har det være nærmest umuligt at rejse penge fra ens egen hjemmeside og/eller man har været tvunget til udenlandske platforme, forklarer Thor Mønsted.

Softwaren, som Thor Mønsted har udviklet, fungerer som en webshop, der integreres på virksomhedens egen hjemmeside. Her kan virksomheden udbyde lån i foretagendet, og interesserede parter herefter kan købe efter lyst og behov. Herefter er der lidt papirarbejde for at aftale tilbagebetaling og ikke mindst sikre sig imod hvidvaskning, men så er lånet også en realitet. 

Penge i eget navn

Fordelen med løsningen er, at virksomheden kan rejse penge i eget navn i stedet for at skulle hægte sig på en udenlandsk platform eller en anden hjælpende aktør, forklarer han.

Og denne ”forretningsmodel” synes at vinde indpas, fortæller Thor Mønsted.

- Vi oplever, at flere og flere gerne vil have kontrol over deres egen fundrasing. Hvis man søger investering gennem business angles, fonde eller banker, så afhænger resultatet af andres indsats, siger han.

Og hans fornemmelse er, at flere gerne vil rejse kapital via private kræfter udefra. 

- Min fornemmelse er, at flere bliver klar over at man som virksomhed selv kan styre indsamlingen af kapital, og at man selv proaktivt kan få investeringer og markedsføre sin virksomhed på den måde. Jeg tror mange føler, at de får mere ud af det end andre måde at rejse kapital på, siger han.

Derfor hilser han også de kommende iværksætterforhandlinger velkommen, hvor der fra årsskiftet måske åbnes for, at ApS-selskaber kan crowdfunde på lige vilkår med A/S-selskaber og får mulighed for at tilbyde anparter.

- Jeg synes, det er fantastisk, hvis det bliver muligt for ApS’erne. Vi har været bagud i forhold til crowd-investeringer, fordi vi har været begrænset af selskabsloven. Mange firmaer starter typisk som ApS og har et stort behov for at kapital, så jeg tænker, at nye regler kunne åbne helt nye muligheder for de her firmaer, siger Thor Mønsted.

Fakta:

  • ClecerAdam.com er stiftet i efteråret 2020.
  • Eksterne kan via en webshop-lignende feature købe sig et lån i en virksomhed, direkte fra virksomhedens hjemmeside. Selve indgåelse af investeringsaftalen samt indsamling af oplysninger i henhold hvidvaskningsloven, sker online i ét flow – Igen på samme måde som det kendes fra en webshop.
  • Platformen kan også understøtte kapitalrejsning ved salg af aktier men det er alene forbeholdt A/S-selskaber ifølge selskabsloven – medmindre loven laves om i de kommende iværksætterforhandlinger.