23948sdkhjf

Måske for sidste gang: På søndag kan du sove en time længere

I flere år har vi hørt, at sommertid er sendt til tælling. Men det er ikke sikkert, at vi nogensinde stopper med at skulle stille urene to gange om året.

I flere år har vi omkring det tidspunkt, hvor vi enten skal stille urene frem eller tilbage mellem sommer- og normaltid, hørt det:

Måske er det sidste gang, fordi EU-Parlamentet har stemt for at afskaffe sommertid.

Natten til søndag stiller vi urene en time tilbage til normaltid - populært kaldet vintertid - men det er langtfra sikkert, at denne gang bliver den sidste.

For selv om beslutningen blev vedtaget i parlamentet i 2019, er det ikke slutningen på sommer- og vintertid.

EU's medlemslande skal også blive enige i EU-Ministerrådet, efter at parlamentet vedtog forslaget. Men her gik det så i hårdknude.

Medlemslandene smed i stedet bolden over til EU-Kommissionen. De to parter kan tilsyneladende ikke blive enige om, hvem der skal tage næste skridt.

Ifølge Folketingets EU-Oplysning er landene bekymrede for, om en afskaffelse vil betyde, at de enkelte lande i EU kunne ende med forskellige tidszoner.

Det er ikke hensigtsmæssigt, er landene enige om. Om det er normaltid eller sommertid, vi skal beholde, er til gengæld sværere at nå til enighed om.

Flere EU-lande så gerne et permanent skift til sommertid, hvor Danmark længe har hældt mest til permanent vintertid eller normaltid.

  Første lovgivning i 1980

Det er ikke nyt, at EU's institutioner har svært ved at blive enige om, hvad klokken skal slå. Det skriver avisen The Irish Times.

Den første lovgivning om sommertid i EU kom i 1980 efter fire års forhandlinger.

Avisen skriver, at det tog yderligere ni EU-direktiver og 16 år, før systemet var det samme overalt.

Og det er ikke kun uenighed i EU, der skaber problemer. Det samme gør brexit. Storbritannien har nemlig ingen planer på nuværende tidspunkt om at droppe sommertid.

Så hvis der ikke laves en særordning for Nordirland, vil klokken være forskellig, alt efter hvilken side af grænsen mellem EU-landet Irland og britiske Nordirland du står på.

Det er også muligt, at klokken er forskellig i både Irland og Nordirland i forhold til England, Skotland og Wales.

Hvis altså EU skulle beslutte at skrotte sommertid.

 

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079