23948sdkhjf

AP Ejendomme og Hoffmann åbner nyt uddannelses- og forskningscenter

Mindre end et år efter at AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, sammen med totalentreprenøren Hoffmann og Kalundborgs borgmester Martin Damm tog første spadestik til uddannelses- og forskningscentret Helix Lab, er bygningen nu færdig og klar til overdragelse. Derfor har parterne bag centret - Novo Nordisk Fonden, Novo Nordisk, Novozymes, Kalundborg Kommune og Professionshøjskolen Absalon - netop fået overdraget nøglerne til Helix Lab, som AP Ejendomme er ejer af.

Et specielt projekt

Med sine 1.550 kvadratmeter er bygningen et af de mindre projekter i AP Ejendommes portefølje, men den rummer flere elementer, som gør det til et meget spændende og specielt projekt, siger adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson.

- Helix Lab er den første bygning, vi opfører, hvor de bærende konstruktioner og facaderne er i massivt træ. Dermed har bygningen en lavere CO2-udledning, end hvis vi havde brugt beton til de bærende konstruktioner. Ved at bruge træ som en væsentlig del af byggeriet har vi taget hul på bæredygtighedskravene, siger Peter Olsson.

Det er ikke kun i de bærende konstruktioner, at AP Ejendomme har arbejdet med at sænke bygningens CO2-udledning. Også i valget af fliser går selskabet nye veje.

- Vi har valgt at bruge fliser fra den amerikanske startup-virksomhed, Biomason, der producerer fliser uden traditionel beton. I stedet benytter de sig af biocement, hvor produktionen af fliserne er CO2-neutral. Det er første gang, der bliver lagt Biomason-fliser i Europa, for vi bliver nødt til at gå nye veje, hvis vi i byggebranchen skal bringe CO2-udledningen ned. Finansieringen af Biomason-fliserne er sket sammen med Novo Nordisk Fonden, siger Peter Olsson.

Levende faglige miljø

Direktør for Helix Lab, Anette Birck, er tilfredshed med det endelige resultat:

- Det er et flot arbejde, som AP Ejendomme og Hoffmann har udført, hvor der er tænkt over, hvilke funktioner bygningen har, både for dem, der kommer til at have deres daglige gang i Helix Lab, og for besøgende til møder og events i bygningen. Bygningen skaber et levende og inspirerende fagligt miljø for studerende, undervisere og forskere, der sikrer uddannelse og udvikling af talenter lokalt, siger Anette Birck.

Kalundborgs borgmester, Martin Damm, ser opførelsen af Helix Lab som et fyrtårn i kommunen.

- Med Helix Lab har Kalundborg fået et fyrtårn inden for uddannelses- og forskningsinstitutioner, som er med til at understøtte byen som et fremtidigt knudepunkt for uddannelse og forskning. Helix Lab er en vigtig brik i bestræbelserne på at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til Kalundborg og omegn. Det er en bæredygtig bygning som vil bidrage positivt til hele området, siger Martin Damm.

Optimale rammer

Hos Novo Nordisk glæder man sig også over den færdige Helix Lab-bygning.

- Helix Lab er designet til at danne optimale rammer for forskningssamarbejde mellem den lokale industri og innovative forskere og studerende fra universiteter over hele verden. Med fokus på biomanufacturing, industri 4.0 og bæredygtighed er omdrejningspunktet for initiativet udvikling af bæredygtige produktionsteknologier. Husets arkitektur og funktioner understøtter dette og er udviklet i samarbejde med AP Ejendomme, Novo Nordisk Fonden, Absalon, industrien i Kalundborg, landets universiteter og en række studerende, siger Michael Hallgren, der er produktionsdirektør hos Novo Nordisk Kalundborg.

Hos totalentreprenøren Hoffmann er der stor tilfredshed med det endelige resultat.

- Med Helix Lab har AP Ejendomme tænkt nogle gode tanker og valgt materialer, som har været inspirerende at arbejde med, og det er ikke hver dag, at vi får mulighed for at opføre bygninger med bærende konstruktioner i træ, siger Peter Petersen, afdelingschef hos Hoffmann.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.188