23948sdkhjf

Topchef: Nu jagter medarbejderne ikke længere min drøm

Luftfilterproducenten Danfilters direktør, Henrik Friis, havde en drøm. En drøm, der handlede om at indfri visioner på vegne af hans virksomhed og til den drøm blev der ansat alle de rette medarbejdere.

Med de ansættelser fulgte også en forventning om, at medarbejderne ville kæmpe ligeså hårdt som Henrik selv for at indri visionerne. Men den drøm har Henrik Friis trukket i land. Han har erkendt, at ledelsesstilen er direkte forkert.

Direktør Henrik Friis' benhårde arbejde for, at medarbejderne skulle realisere hans mål og drømme for virksomheden, er ført til vækst, og på bare syv år er virksomheden gået fra fire til 20 ansatte. Omsætningen er ligeledes vokset markant. Imidlertid følte direktøren, at der var et uudnyttet potentiale for ham som leder og blandt medarbejderne.

Danfilter er en dansk producent af luftfiltre til alle tilgængelige industri- og procesventilationssystemer. Danfilter har hovedkvarter i Farum. Virksomheden producerer selv den del af filtrene, der består af plast.

 I de første syv-otte år var mit primære mål, at vi skulle vækste, og jeg forventede, at mine medarbejdere tænkte på samme måde. Hvis jeg ser i bakspejlet, kan jeg se, at min ledelsestilgang har skabt gode resultater for Danfilter. De seneste par år er det dog gået op for mig, mine ansatte i mange tilfælde ikke følte sig fri til at udfordre tingenes tilstand, siger Henrik Friis.

Fokus på medarbejdernes udvikling

Henrik Friis oplever selv, at han altid har haft et stort fokus på medarbejderne og deres udvikling. Til trods for dette følte han, at hans ledelsesstil ikke fik det bedste frem i folk.
En af årsagerne var, at han havde svært ved at forstå, at alle medarbejdere er forskellige typer og ofte meget anderledes tænkende end ham selv. Det har gjort det vanskeligt for ham at forstå, hvordan han bedst muligt kunne støtte de forskellige typer i virksomheden, og hvordan han kunne få dem til at tage ansvar og udvikle sig bedst muligt.

For at forstå sig selv bedre og for at få en bredere indsigt i, hvorfor virksomheden har haft succes gennem årene, har Henrik Friis netop gennemgået et halvandet årigt ledelses- og coachingforløb hos erhvervscoach og konsulent, Jacob Lindeblad. Efter kurset har han taget et stort spring og ændret sit syn på, hvordan han bedst muligt kan føre Danfilter mod nye højder, og indsatsen har allerede båret frugt. 

Jeg har spurgt mig selv, om virksomhedens succes har været rent held, og om min ledelsesstil havde en afgørende betydning eller ej, fordi jeg i mange år prøvede mig frem. Jeg har ofte følt, at det var et ensomt job at være leder, og derfor havde jeg brug for at spare med en coach, der kunne udfordre min ledelsesstil og hjælpe mig til at blive ved med at løfte virksomheden. Under forløbet lærte jeg, at god ledelse starter og slutter med en selv. Det vigtige i den proces er især, at medarbejderne ser vores fremdrift som en rejse, hvor de får unikke muligheder for personlig og faglig udvikling undervejs, forklarer Henrik Friis.

Han oplever at coachingen har "rykket noget".

- Efter jeg lagde min ledelsesstil om og derved gjorde medarbejderne mere selvstændige, har vi øget virksomhedens bruttofortjeneste fra DKK fem millioner i 2018 til DKK mere end otte millioner sidste år. Så jeg fortryder bestemt ikke min beslutning, lyder det fra Henrik Friis.

Ifølge coach Jacob Lindeblad, der fik sat en ny retning på direktørens ledelsesfilosofi, har mange ledere i dagens Danmark forstået, at langsigtet vækst ikke alene styres af performance og økonomiske nøgletal. Han understreger dog, at det ikke er alle chefer, der klarer opgaven til perfektion.

Mange chefer bliver udpeget til at lede andre, uden at de har gjort sig særlige tanker om, hvordan opgaven skal løftes. Derfor opstår der let en skæv tilgang til ledelse, og man kan fristes til at tro, at god ledelse handler meget om held, hvilket dog som ofte ikke er tilfældet. Min filosofi er, at god ledelse i langt højere grad handler om, at mange moderne chefer leder efter deres egne grund- og livsprincipper, siger Jacob Lindeblad.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094