23948sdkhjf

Nyt sjællandsk center skal håndtere bølge af bil-batterier

Nyt center i Farum skal fremme genanvendelsen af bilbatterier.

BILBATTERIER Stena Recycling styrker nu indsatsen for at fremme genanvendelsen af batterier. Det sker blandt med etableringen af et nyt center i Farum, der fra starten af næste år skal sikre genanvendelse at bilbatterier fra fremtidens grønne danske bilpark.

Det skriver Stena Recycling i en pressemeddelelse. Sidste år var der 8.327 tons blyholdige udtjente bilbatterier i Danmark, der veg pladsen i bilmotoren for en yngre model eller blev afmonteret i forbindelse med skrotningen af køretøjet.

Når de udtjente bilbatterier er fjernet fra køretøjet, er det ikke mindst af miljømæssige årsager vigtigt at de håndteres forsvarligt og helt efter forskrifterne, oplyser Stena Recycling.

Batterier kan lække

Den kemiske sammensætning af et bilbatteri betyder nemlig, at det kan lække. Tilsvarende risikerer den nyere batterigeneration li-ion at gå i brand ved forkert håndtering. Skal man undgå at personer kommer til skade er det vigtigt at alle trin i batteri-genanvendelsesprocessen sker forsvarligt.

- I takt med at bilparken brændstofmæssigt konverteres om fra fossilt til grøn el vokser omfanget af Ii-ion-batterier. Der sker samtidig meget inden for batteriudvikling. Prognoser vidner om, at vi blandt andet på EU-plan ser ind i en eksplosiv udvikling af bilbatterier, der kan genanvendes, siger Louise Drue Andersen, batteriekspert hos Stena Recycling.

Værdifulde væsker

Louise Drue Andersen peger på, at det er vigtigt at indsamle og genanvende brugte batterier på grund af de både værdifulde men samtidigt farlige syrer og metaller, heriblandt eksempelvis bly, som batterierne indeholder.

I Danmark bliver materialer fra bilbatterier genanvendt. Gennem et tæt og fintmasket samarbejde med bl.a. producenter, bilforhandlere og skrotophuggere sikrer Stena Recycling i følge eget udsagn, at alle modtagne batterier sendes til behandling. For konventionelle blåsyre bilbatterier genvindes 82 procent af den indsamlede mængder herhjemme.

Det nye center i Farum skal øge kapaciteten på batteriet-feltet og indvies i begyndelsen af 2022. Centeret er en del af Stena Recycling koncernens nye investering på i alt 200 mio. kroner i batterihåndtering.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109