23948sdkhjf

DTU står bag 10 målere i europæisk CO2-netværk

Et finmasket net af målestationer er spændt ud over hele Europa.

Stationerne gør det muligt at måle kontinentets konkrete CO2-udledning, så det ikke bare estimater og gætværk, når klimagasserne skal reduceres. 

10 af disse målere er Made in Denmark, mere præcist på DTU. Fire målere er allerede i aktion og i denne uge er tre yderligere blevet sat i drift, mens de resterende tre følger trop senere.

Det oplyser DTU i en pressemeddelelse.

- I dag certificeres yderligere tre danske stationer, der fremover bliver en del af netværket. Det sker i forbindelse med ICOS’ 15. generalforsamling, der afholdes i København. Herefter vil data fra i alt syv danske målestationer være tilgængelige på ICOS’ dataportal sammen med data fra de øvrige 140 stationer, fortæller Kim Pilegaard fra DTU Miljø, der er projektleder for det danske projekt.

De sidste tre målestationer i det danske bidrag til ICOS forventes certificeret i løbet af 2022.

 140 målepunkter i 13 lande

Netværket hedder Integrated Carbon Observation System (ICOS) og består af mere end 140 målestationer i 13 lande.

Målingerne omfatter både målinger af klimagasser i atmosfæren 100 m over jordoverfladen, målinger af havets økosystemer via måleinstrumenter installeret på skibslinjer og målinger på landjorden i forskellige typer økosystemer, bl.a. skov, mark, eng og hede.

Målestationerne er opbygget i perioden fra 2016-21 af de danske universiteter: Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet.

Det er sket med en 50 procent finansiering fra Uddannelses- og Forskningsministeriets midler til forskningsinfrastruktur.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094