23948sdkhjf

Guldborgsund frifundet i byretten: Skal ikke nedrive kæmpesommerhuse

Guldborgsund Kommune er ikke forpligtet til at nedrive 10 kæmpesommerhuse i Marielyst Ferieby på Falster og skal heller ikke betale erstatning til en gruppe af feriebyens sommerhusejere. Det fremgår af en dom, som Retten i Nykøbing Falster har offentliggjort onsdag morgen.

Dermed er kommunen blevet frifundet i det civile søgsmål, som en gruppe borgere havde anlagt, efter at byrådet i april i år besluttede, at 10 kæmpesommerhuse skulle blive stående i feriebyen, selvom de stred imod lokalplanen. I stedet skulle lokalplanen ændres. 

Guldborgsund Kommunes nye borgmester, Simon Hansen (S), har dog tidligere sagt, at han vil rive husene ned, hvis han blev borgmester. Det samme gælder René Christensen (DF), der står i spidsen for borgmesterens parlamentariske grundlag.

Om det stadig er gældende efter dagens dom, har det endnu ikke været muligt for Kommunefokus at få en kommentar til.

Afgående borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) siger til Lolland-Falster Folketidende, at han ikke er overrasket over dommen.

- Det er, som jeg havde forventet. Jeg har ikke været nervøs for dommen på noget tidspunkt.

Ulrich Goosewinkel, en af de sommerhusejere, som har anlagt det civile søgsmål mod Guldborgsund Kommune, siger til Kommunefokus, at kampen fortsætter. Sommerhusejerne afventer nu, hvordan den nye borgmester vil agere i sagen.

Kommune handlede efter loven

Retten skriver i sin afgørelse, at Planklagenævnets afgørelse fra januar 2021, der erklærede at sommerhusene ikke var lovlige i forhold til lokalplanen, var endelig og det derfor var kommunens pligt at få lovliggjort forholdene.

Retten skriver desuden, at det er op til byrådet, om lovliggørelsen skal ske ved en fysisk nedrivning eller en retlig lovliggørelse. I januar i år var seks af de 10 kæmpesommerhuse allerede færdigbygget og de fleste af dem solgt.

Retten finder, at Guldborgsund Kommune har godtgjort, at beslutningen om at lovliggøre sommerhusene ved at ændre lokalplanen er sket ud fra "saglige og reelle hensyn".

Sagsøgerne har heller ikke krav på erstatning, finder retten.

- Som sagen er forelagt, er det ikke godtgjort, at der er påført sagsøgerne en skade, hvorved bemærkes, at der ikke har været bevisførelse omkring eventuelle gener, herunder af naboretlig karakter, eller økonomisk tab for sagsøgerne, hedder det i dommen.

- Der er heller ikke i øvrigt godtgjort omstændigheder, der medfører, at der kan gives sagsøgerne medhold i den nedlagte påstand, hedder det videre, og retten mener heller ikke, at kommunens fejl i sagen er af en sådan karakter, at det i sig selv kan give anledning til erstatning, skriver retten.

Du kan læse hele historien om kæmpesommerhusene her:

10 kæmpesommerhuse splittede Guldborgsund Byråd: - Vi blev kimet ned

Naboer stævner Guldborgsund i kæmpesommerhussag: Vi har vundet, men alligevel tabt

Skanlux-direktør: Jeg frygtede at vores sommerhuse blev revet ned

Artiklen er en del af temaet Samfund.