23948sdkhjf

Tilbygning til Rigshospitalet får stor arkitekturpris

World Architecture Festival har kåret Nordfløjen ved Rigshospitalet til verdens bedste sundhedsbyggeri

Med sit fokus på funktionalitet er Nordfløjen kåret til verdens bedste sundhedsbyggeri.

Den nye tilbygning til Rigshospitalet er blevet udvalgt som verdens bedste nye sundhedsbyggeri ved den anerkendte World Architecture Festival, også kaldet verdens største arkitekturevent.

Hvert år uddeles de prestigefyldte arkitekturpriser til festivalen, og i år løber eventet af stablen 3. december, men på grund af corona afholdes det digitalt.

Allerede nu er vinderne dog offentliggjort, og en af dem står midt i København, fylder 65.200 kvm og er, ifølge arkitekterne bag, "designet, så den er med til at fremme helingsprocessen".

Et foregangseksempel

Nordfløjen er tegnet af Link Arkitektur, 3XN, Nickl & Partner, Sweco og Kristine Jensens Tegnestue, mens Region Hovedstaden har været bygherre på projektet.

"Tilbygningen hædres som et forgangseksempel på sundhedsarkitektur, som kan inspirere andre sundhedsbyggerier kloden rundt", lyder det i en pressemeddelelse.

I motiveringsteksten som årets byggeri i kategorien ’health’ lyder det blandt andet, at Nordfløjen både "nøje tager hensyn til sundhedspersonalets daglige arbejdssituationer" samt "ændrer opfattelsen af, hvordan hospitaler kan opleves af patienter og besøgende".

Fokus på funktionalitet

Den overordnede ambition med den store fløj har været at skabe et byggeri, der fremmer helingsprocessen.

Både hos det enkelte menneske og samtidig optimerer effektivitet og funktionalitet, til glæde for hospitalets personale og patienterne, som det lyder fra dommerne bag sundhedsprisen ved World Architecture Festival.

Det styrende princip

"Nordfløjens centrale arkitektoniske greb er en zig-zag-form inspireret af et kardiogram, der gennemskæres af én hovedfærdselsåre.

Denne struktur gør det muligt for sundhedspersonalet at bevæge sig hurtigt fra A til B, samtidig med at stillezoner og sengestuer er placeret, så de ikke forstyrres af uvedkommende gennemgang", lyder det af pressemeddelelsen.

Den helende arkitektur har været et styrende princip på alle niveauer. De åbne glaspartier lader dagslyset flyde ind i bygningen og skaber sammenhæng mellem bygningens indre og Fælledparkens grønne karakter.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Send til en kollega

0.109