23948sdkhjf

Vil udvikle beslag til dansk CLT-byggeri

Står det til virksomheden Simpson Strong-Tie, som har over 50 års erfaring med at udvikle, teste og producere bygningsbeslag til bærende trækonstruktioner, så bør flere virksomheder begynde at tænke i løsninger med CLT (Cross Laminated-Timber).

Det skriver PASKRAM, som er Mester Tidendes specialmagasin for tømrer- og sndkermestre (dygtige svende må godt læse med)

- Fordelene ved at bygge med CLT er mange. Man kan hurtigt producere den mængde materiale, man skal bruge, og så er det enormt stærkt. Desuden er der langt flere muligheder med det, fordi det har en lavere vægt end beton, mener Jacob Møldrup, der er Market Segment Manager hos Simpson Strong-Tie.

Sverige og Norge i førertrøjen

De fleste konstruktionsløsninger til CLT er udviklet i lande som Italien, Østrig og Tyskland. Men nu vil Simpson Strong-Tie samarbejde med danske udviklingsingeniører om at udvikle beslag og skruer til det danske marked, så de er bedre tilpasset den danske byggetradition og sikkerhedsstandard.

- Vores nabolande Sverige og Norge er langt foran os, når det kommer til anvendelsen af CLT. De har en lang historie for at bygge med træ og har allerede vist flere eksempler på store bygninger opført i CLT - som for eksempel Valle Wood i Oslo, der er Norges største kommercielle bygning bygget i CLT, fortæller Jacob Møldrup og fortsætter:

- Desværre ser det noget sløvere ud i Danmark. Vi er langt bagud på anvendelsen af CLT, og det er en skam, for det vil være til fordel for mange, hvis det blev mere udbredt. Derfor har vi sat os selv det mål at sætte skub i at få CLT og træbyggerier til at vinde mere frem i Danmark. Og det er noget, vi meget gerne vil vende med de danske ingeniører, så vi i fællesskab kan finde gode, kloge løsninger på de udfordringer, de møder hver eneste dag.

Ingen tid at spilde

Ifølge Jacob Møldrup er der en række overbevisende fordele end de klimamæssige gevinster; nemlig styrken og den lave vægt:

- En anden væsentlig fordel er, at CLT isolerer godt i forhold til både varme og lyd, og så skaber det et super godt indeklima, understreger han.

- Træet optager og afgiver fugt hele sin levetid og finder en god fugtbalance. Det er virkelig godt for os mennesker at bo i, da vi på mange måder er nogle skrøbelige skabninger. Vi har ikke godt af, at indeklimaet hverken er for tørt eller for fugtigt, siger Jacob Møldrup,

CLT er massive træelementer, som fremstilles ved at lime flere lag træ krydsende. Det giver et enormt kraftigt materiale, der trods dets store styrke, der på mange måder er sammenligneligt med beton, er meget let i vægt. Men CLT betragtes som værende mere bæredygtigt, da træet optager CO2 i væksten, og desuden er muligt at genanvende.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Send til en kollega

0.093