23948sdkhjf

Dansk arkitekt vinder stor byudvikling i Tyskland

Arkitektvirksomheden Adept og deres hollandske samarbejdspartner Karres En Brands er endnu engang blevet kåret som vindere i en konkurrence om en ambitiøs tysk byudvikling.

Denne gang med et forslag til en bæredygtig og landskabelig udvikling af over 80 hektar i Köln.

Vinderforslaget har fået navnet WoodHood og er inspireret af The Garden City, der ligger der i forvejen. Den nye bydel skal vise en alternativ tilgang til fremtidens byudvikling, hvor bæredygtighed og natur er de primære drivkræfter for en ny urbanisme.

Grøn fremtid

Byens fremtid er med andre ord grøn, bæredygtig og kollektiv.

Martin Laursen, partner hos Adept, siger i en pressemeddelelse, at hele processen for udviklingen af WoodHood er tilrettelagt i dialog med en række lokale interessenter.

- Det er sket for at sikre forankring. WoodHood er en ny type by, hvor man bor i kollektive fællesskaber i tæt relation til naturen. Den overordnede tilgang rykker grænserne for fremtidens bæredygtige urbanisme, siger han.

"Med et overbevisende vinderforslag til et nyt grønt og blandet byområde i Köln, hylder arkitekterne Argus og Metabolic Ebenezer Howards velkendte Garden City-plan. Men WoodHood er mere end den klassiske haveby. Det er en vision for en ny urban typologi med en strategisk tilgang til at gentænke sammenhæng mellem by og landskab", lyder det blandt andet fra bedømmelseudvalget.

Unik beliggenhed

Landskabet i området og den unikke beliggenhed har inspireret til en alternativ tilgang til udviklingen.

"I stedet for at definere bydelens struktur gennem bygninger, gader, pladser eller teknologi, er Woodhood defineret af landskabet og dets kulturelle spor. Designet trækker på den lokale historie om bosættelse, naturen og de omkringliggende skove, med dertilhørende jordtyper, beplantning, brug af vand, sol- og skygge", siger dommerne i pressemeddelelsen.

Porøs struktur

Darius Reznek, som er partner hos Adepts hollandske samarbejdspartner, siger desuden i pressemeddelelsen:

- WoodHood består af en række mindre kvarterer med varieret tæthed og karakter - fra mere urbant og defineret til mere naturbaseret og med en porøs struktur. Designet integration med landskabet sikrer både bykvalitet og forbindelser til den eksisterende by allerede fra de første faser.

WoodHood er ikke en forlængelse af den eksisterende by, men en bydel i sig selv. Den består af fem individuelle kvarterer - hver med sin egen karakter og funktioner.

"Planen kombinerer en tydelig bymæssig struktur med et næsten landsbyagtigt fællesskab. Landskabet med skove og marker er integreret, med vægt på at forstærke muligheden for kollektive funktioner, at minimere brug af arealer til det private rum og for at forbedre de offentlige rum", lyder det blandt andet fra arkitekterne.

Komplekst økosystem

Samtidig danner de åbne grønne områder et komplekst økosystem, der bidrager til klimabeskyttelse, vandlagring, mikroklima og økologi.

- Desuden er der et finmasket netværk for cykel- og fodgængertrafik. Et differentieret netværk af stier gør brug af cykel eller gang attraktivt og sikrer gode forbindelser til den eksisterende by. Adgang for motoriseret individuel trafik er tilladt, men tilskyndes ikke, siger Martin Laursen.

Borgmester Henriette Reker siger i pressemeddelelsen, at det valgte design svarer til byens ambitioner for området:

- Vi ønsker et særligt innovativ og bæredygtigt byudviklingsprojekt med høje krav til klimasikring, energieffektivitet og bæredygtighed.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Send til en kollega

0.128