23948sdkhjf

Kan løse mangel på arbejdskraft: Bekæmp spildtid på byggepladsen, mester !

Mester Tidendes chefredaktør sætter aktuelle sager på spidsen

Manglen på kvalificeret arbejdskraft tvinger virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen til at effektivisere især de interne processer. Den paradoksale situation med et på samme tid voldsomt højt aktivitetsniveau og stærk priskonkurrence om opgaverne, truer bundlinjen.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft gør det samtidig umuligt - eller i hvert fald stærkt risikabelt - at øge ordreindgangen. Det betyder, at mange virksomheder ikke skaber ny omsætning hurtigt nok. Og det truer likviditeten.

Så midt i et historisk opsving leder virksomhederne i byggeriet med lys og lygte efter effektiviseringsgevinster, som dels kan lune lidt på bundlinjen, dels kan frigive hænder til at øge ordreindgangen.

En klog mand sagde engang, at når konkurrencen er så hård, at man ikke kan leve af at slå søm i hurtigt nok, så skal man optimere de processer, som sætter virksomheden i stand til at slå de rigtige søm i på det rigtige tidspunkt og på den vis skabe en konkurrencefordel.

Flere forskningsprojekter har gennem de seneste år vist, at spild- og ventetid på byggepladsen udgør helt op til to tredjedele af en arbejdsdag. Forskningen viser også, at det er byggeledelsen, som med den rette planlægning, for eksempel Lean-værktøjer, kan give branchen et gevaldigt effektivitetsløft.

En målrettet indsats for at skabe effektivi-sering vil altså i de fleste virksomheder både forbedre bundlinjen og frigive hænder til værdiskabende arbejde. Ren win-win.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Send til en kollega

0.205