23948sdkhjf

Svag logistikkæde får konsekvenser for indsamling af bornholmsk plast

Også på Bornholm skal man kunne sende sit plastaffald til genanvendelse, og det var meningen, at en ny affaldsordning skulle træde i kraft i dag, mandag den 3. januar.

Men bornholmerne må vente på at indsamle i husstandens egne affaldsbeholdere lidt endnu: Det er nemlig ikke lykkes BOFA - bornholms affaldsselskab - at få de relevante renovationskøretøjer hjem, som kan håndtere opgaven.

- På grund af covid-19 og svage logistikkæder er der restance på levering af trekammer-vogne, så indtil videre har vi kun vores sædvanlige etkammer-vogne, og de kan ikke håndtere den større opgave med at indsamle husstandssorteret affald, siger BOFA's direktør Jens Hjul-Nielsen til plastforum.dk.

Til gengæld kan bornholmerne fra i dag indlevere deres shampooflasker, plastposer, farsbakker og andet plastaffald fra husholdningen til genanvendelse via BOFA's seks genbrugspladser. 

Hvornår forventer I at kunne indsamle plasten i de bornholmske husstande?

- Det er vanskeligt at svare på, men et forsigtigt bud er i andet halvår af 2022, siger Jens Hjul-Nielsen.

Plastindsamlingen vil de kommende måneder foregå på BOFAs genbrugspladser i såkaldte komprimatorcontainere. Plastcontainerne presser, ved hjælp af en indbygget motor, plasten hårdt sammen. Efterfølgende sendes plastaffaldet til sortering og videreforarbejdning hos Alba Group i Tyskland.

Bofa indsamler både den bløde plastemballage (LDPE) og den hårde (HDPE).